Имунитет на Ковид 19 стекло 20 одсто становника у Србији, најотпорнији млађи од 19 година

У Србији су на корона вирус најотпорније особе млађе од 19 година, резултат је националне студије серопреваленције која је показала да је пре трећег пика епидемије, у нашој земљи имунитет на корону стекло 20,7 одсто становништва, јавља Танјуг.

Реч је о две студије које је спровео Институт за епидемиологију Медицинског факултета у Београду, у сарадњи са другим институтима – прва од 15. маја до 25. јуна која је имала 1.000 испитаника и друга са 1.500 испитаника која је трајала до 28. октобра.

У првој студији прокуженост становништва је на нивоу целе земље била 6,4 одсто, а у другој 20,7 одсто, рекла је управник Института за епидемиологију Татјана Пекмезовић.

Студија је, каже, показала да је највећа прокуженост становништва, од 23 одсто, у Шумадији и западној Србији.

Пекмезовић је рекла да је у првој студији било знатно више серопозитивности код мушкараца, док је другом студијом показано да је стечени имунитет на коронавирус готово једнак код мушкараца (20,6 одсто) и код жена (20,8 одсто).

Друга студија је, наводи, потврдила резултат прве да су особе млађе од 19 година имале највишу серопреваленцију.

У студији су сарађивали и Институт за статистику Медицинског факултета у Београду, Институт за примену нуклеарне енергије, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, као и регионални институти и заводи за јавно здравље.

Повезани чланци

Back to top button