In Memoriam: Богољуб Маринковић – Боги

Истакнути члан Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“, глумац аматер, активиста у позоришном аматеризму, Богољуб Боги Маринковић, умро је у 61. години после теже болести, саопштено је из Дома културе у Грачаници.

Маринковић је од своје тринаесте године члан Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“, а у периоду пре ратних сукоба 1999. године остварио је више од двадесет запажених улога у представама и монодрамама које су извођене на смотрама и фестивалима широм бивше Југославије.

За улогу у представи „Трампа“ добио је награду за главну мушку улогу на Фестивалу аматерских позорошта у Мостару.

Још су у сећању његови наступи у монодрами „Султана“, улоге у представама „Сватови су стали“, „Дивље лозе“, „Пешице“.

Предано и са ентузијазмом Маринковић је радио са децом, младим глумцима, у Аматерском позоришту „Јанићије Поповић“.

Један је од оснивача Манифестације „Грачаничке вечери“.

У послератном периоду, у временима потпуне изолације, организовао је превоз из енклава око Приштине ка централној Србији и несебично помагао грађанима ових средина.

Сахрана Богољуба Макинкоивћа обављена је данас на грачаничком гробљу. Говорећи на опелу свештеник Срђан Станковић је истакао да је Маринковић живео у складу са својим именом и да је изнад свега, као ретко ко, волео људе и своју средину.

„Био је и отац, и брат, и другар, и све што је било потребно за све нас. Зато ти данас, кажемо велико хвала! Себе си уградио у сваког од нас“, рекао је отац Срђан Станковић.

Повезани чланци

Back to top button