IN MEMORIAM: Миња Субота, јунак нашег детињства

Милан Миња Субота преминуо је у 82. години после борбе са тешком болешћу, с којом се дуже време борио.

Овај уметник је пре шест дана хитно превезен на пулмологију због болести, где је изгубио битку са опаком болешћу.

Миња Субота је био српски композитор, забављач, музичар, фотограф и дипломирани инжењер електротехнике.

Жанрови који су обележили његово стваралаштво су поп, џез, рок, шансона, забавна, као и музика за децу.

Био је аутор и водитељ дуговечне дечије серије „Музички тобоган” на РТС-у и великог броја других ТВ серијала – „Од главе до пете”, „Игре без граница”, „Жељотека”, „Све играчке света”, „Музички балон”, „Недељно поподне”, „Звездана журка”, „Дете је човек важан”.

Рођен је 8. новембра 1938. у Сарајеву, и има диплому инжењера електротехнике, али се цео живот бавио креативним уметничким и медијским пословима који су га прославили.

Породица Субота је српска православна фамилија из Петровог поља у Далмацији, а Мињин отац Анте, пореклом из Дрниша у Петровом пољу, рођен је и живео у Сплиту.

Године 1942. породица Субота прелази у Загреб, а након рата, селе се у Београд.

Основну школу и гимназију, Миња је завршио у Београду, где је завршио нижу и средњу музичку школу „Станковић”.

На Електротехничком факултету у Београду добио је диплому инжењера електротехнике.

Веома продуктиван и свестран у свом уметничком изражавању, има образовање и у области фотографије.

Као композитор, написао је многе песме забавне музике и шансоне а као вокални солиста снимио је велики број плоча из ове области у Југославији и Русији.

Композиције су му извођене на многим фестивалима – „Дечје Београдско пролеће” (у периоду од 1963. до 2019.), „Песма лета”, „Фестивал кантаутора” Нови Сад, смотре у Сплиту, Скопљу, „Фестивал ЈНА”, „Карневал фест” у Цавтату.

Снимао је за децу, некад у сарадњи са славним колегама као што су Љубивоје Ршумовић, Драган Лаковић, Злата Петковић – „Миња и Ршум”, „Плави чуперак”, „Деца су украс света”.

Компоновао је и циклус песама „Још нам само але фале” на стихове споменутог песника Љубивоја Ршумовића.

Аутор је и водитељ ТВ серијала „Музички тобоган” који је емитован чак 18 година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на домаћем и регионалном телевизијском програму.

Захваљујући том серијалу, наши најпознатији композитори снимали су на стихове песника за децу преко 150 композиција, од којих су многи данас класици.

Такође, често је компоновао многе песме на стихове доказаних песника – „Разболе се лисица”, „Деца су украс света”, „Ишли смо у Африку”, „Рекао сам брези и тополи”, „Телефонијада”, „Поврћијада”, „Коло”.

Његове песме и данас су толико популарне да су одавно саставни део музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Субота се бавио и добротворним радом, у коме је организовао на стотине хуманитарних концерата, уметничких програма и манифестација.

Почасни је грађанин Крушевца са титулом „Витеза од Чарапаније”, због преданог рада са децом.

Објавио је и једну књигу „Како смо забављали Тита” 2006. године.

Као музичар обављао је функције председника Савеза естрадних уметника Југославије и Србије, и низ година био је у управним одборима Удружења композитора Србије и Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије.

Био је члан и програмског савета „Змајевих дечјих игара”.

Учествовао је у раду многих жирија на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству.

Миња Субота је водио Дечији културни центар у Београду, до одласка у болницу 11. септембра, где је данас преминуо након тешке болести.

Био је ожењен новинарком Бранком Јеремић Субота која је преминула пре три године, а из тог брака имају сина Милоша.

Миња Субота ће, како су саопштиле градске власти бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
„Београд ће се одужити Мињи Суботи за све што је учинио за генерације деце које су одрастале и васпитавале се уз његову музику и легендарни „Музички тобоган”. Био је идол најмлађих, али и њихових родитеља. Хвала Мињи за све дивне нумере, фестивале и музичке емисије које су обележиле детињство и одрастање многих. Памтићемо Мињину посвећеност музичком образовању најмлађих, његов таленат и топлину. Београд негује културу сећања на оне који су оставили неизбрисив траг у њему и због тога ће Миња Субота добити и своју улицу у Београду“,  закључио је градоначелник Милан Радојичић.

Повезани чланци

Back to top button