In Memoriam: Преминуо професор Ђиђа

Професор правних предмета и потпредседник Српског националног Форума (СНФ) Живорад Лазић, преминуо је после краће болести у болници у Београду, преносе данас локални медији са централног Косова.

Лазић је дипломирао право. Био је запослен у Економско – трговинској школи, која је после бомбардовања из Приштине пресељена у Лапље Село, где је дуги низ година предавао правне предете.

По доласку КФОР-а, заједно са тадашњом колегиницом Малинком Митровић успео је да из матичне школе у Приштини извуче вредну ученичку и школску документацију, после чега је ова средња школа покренула рад.

Био је омиљен професор бројних генерација ђака који су га једноставно звали професор Ђиђа. У једном периоду водио је Економско – трговинску школу.

Због својих ставова и неслагања са политиком владајуће СНС партије према Косову и Метохији није био омиљен међу српским политичким представницима са Косова, које подржава тренутна власт у Београду.

Они који су га познавали кажу да се борио за права и бољи положај Срба са централног Косова.

Жестоко се борио против Срба који су продали своју имовину и одлазили али и против оних који су напустили Косово и Метохију, одселили се за Београд и одатле имали утицај на овдашње догађаје. Објавио је и монографију „Отети завичај“ у којој је представио страдање својих мештана.

Рођен је петог октобра 1960. године у Угљару крај Косова Поља, где је провео читав свој век.

Место, датум и време сахране биће накнадно објављени.

СНФ: Ђиђа је био најбољи од нас

Поводом изненадне смрти професора Живорада Лазића из Угљара огласио се Српски Национални Форум, чији је Лазић био потрпедседник.  

„Вазнесење 2020. године је дан када се са нашим Господом на небеса вазнела и једна чиста косовска душа, душа нашег брата, професора Живорада Лазића. Са неизрецивим болом саопштавамо ту тужну вест“, наведено је у саопштењу.

Између осталог је истичће се да је професор Живорад Лазић, код косовских Срба омиљени Ђиђа, рођен као анђео, живео као анђео и узвисио се као анђео.

„Ми чланови Српског националног форума смо имали ту част и привилегију да Ђиђа буде један од нас. Ђиђа је био најбољи од нас.

Био је чврст а благ; био је енергичан а смирен; био је забринут а весео; био је прогањан а није замерао; није никога осуђивао што је идеал хришћанства.

Косовски српски народ је небу и небеској српској војсци чији је командант Цар Лазар, подарио твоју душу. Уврстио си се у Лазареву војску као један храбар и частан човек, достојан Обилића“, заљкучује се између осталог у саопштењу информативне службе СНФ-а.

Извор
РТВ КИМ Грачаница Онлајн

Повезани чланци

Back to top button