In memoriam: Светомир Арсић Басара

Академик, вајар и писац Светомир Арсић Басара преминуо је у Београду у 96. години.

Предавао је на Вишој педагошкој школи и Академији уметности у Приштини. Оснивач је Ликовне колоније у Дечанима, а иницирао је оснивање Клуба ликовних уметника Косова и Метохије, преноси РТС.

Први рад Глава девојчице извајао је 1950 године. Писао је студије о скулптури, ликовне критике и приповетке. Препознатљив је по монументалном циклусу скулптура инспирисаних националном историјом и њеним јунацима.

У српску кућу науке и знања ушао је 1995. године. У Академији наука прошлог пролећа представио је аутобиографску збирку прича „Пут за Дечане“.

Телеграме саучешћа упутили председник Вучић и министар Селаковић

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти вајара и члана САНУ Светомира Арсића Басаре.

„Са тугом сам примио вест о смрти великог уметника и патриоте, који је својим делима овековечио не само родоначелнике српске државе и идентитета, попут Симеона Немање и Светог Саве, већ и архетипове наших предака-витезова као парадигме српског историјског бивања на овим просторима“, наводи се у саучешћу председника Србије.

Председник Вучић је подсетио да је Арсић Басара поникао на Косову и Метохији, и да је у своју врхунску уметност уплитао сву тежину живота и непрестане борбе на светом тлу са којег смо духовно поникли, спајајући вечно и земаљско царство у јединствене скулптуре које је оставио у наслеђе будућим генерацијама за незаборав.

„Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима великог Светомира Арсића. Нека почива у миру, наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Министар културе Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти вајара и писца Светомира Арсића Басаре, саопштено је вечерас из Министарства културе.

„Са тугом сам примио вест о смрти нашег истакнутог вајара и писца, академика Светомира Арсића – Басаре, дивног човека, родољуба, борца НОБ-а, писца, али најпре уметника чији је јединствени таленат и преданост према уметности оставио импозантан траг на нашој уметничкој сцени. Остаће упамћен као велики стваралац и инспирација генерацијама уметника.

Као академик, професор, оснивач Ликовне колоније у Дечанима и иницијатор оснивања Клуба ликовних уметника Косова и Метохије исказао је снагу аутентичног ствараоца и његов одлазак представља ненадокнадив губитак за српску културу.

У своје лично име и у име Министарства културе изражавам искрено саучешће породици, пријатељима и колегама и свим његовим поштоваоцима“, наводи се у телеграму саучешћа министра Селаковића.

Повезани чланци

Back to top button