Интерно расељене породице добиће кров над главом у седам општина на Косову

Изградња првих 38, од укупно 62 куће намењене интерно расељеним лицима на Косову, успешно је започела после постигнуте сагласности марта ове године, саопштено је из Министарства за повратак и заједнице.  

На овај начин биће решено стамбено питање за укупно 214 лица у општинама Ново Брдо, Ђаковица, Пећ, Исток, Штрпце, Ораховац и Косово Поље.

Породице, међу којима има и мале деце, живеле су у нехуманим условима и зато са нестрпљењем чекају да коначно добију кров над главом.

За седам кућа већ је урађен технички пријем, а будући станари нису крили радост и задовољство што ће коначно решити проблем егзистенције.  

”Живели смо за дан када ће наша деца имати нормалне услове за живот“, ”Много година патње је коначно иза нас. Живимо свој сан”, ”Још не можемо да верујемо да имамо наш дом. Хвала свима који су нам ово омогућили, а понајвише министру Јевтићу ”,  изјавили су интерно расељени Срби који који су потписали потврде о техничком пријему кућа.

Изградња кућа започета је  у склопу пете фазе програма “Повратак и реинтеграција на Косову“, који Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија Европске уније  спроводе у 11 општина у партнерству са Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

У склопу овог програма, у наредном периоду је планирана изградња додатних 24 кућа за интерно расељена лица и припаднике невећинских заједница.

Повезани чланци

Back to top button