Истекао прелазни период ЦБК за динар: Рапајић: Приштина нуди козметичка решења

Прелазни период који је Централна банка у Приштни дала српским грађанима али и установама које Косову и Метохији које раде у систему Републике Србије и употребљавају динар као платежно срдство истекао је данас. Из Пришитне је најављено да ће уследити казнене мере против свих који се не буду придржавали уредбе Централне Банке од фебруара ове године о забрану промет динара на територији КиМ.

Како је саопштила тзв. ЦБ, после 12. маја, све готовинске трансакције било где у на Косову мораће се да се обављају у еврима. Друге валуте осим евра, неће моћи да се нађу у промету.

Рапајић: Приштина нуди козметичка решење као оправдање пред међународном заједницом

Комерцијалне банке које послују у косовком систему добиле су инструкције да отворе нове филијале на северу Косова и Метохије, што је по мишљењу програмског директора Центра за заступање демокатске културе из Северне Косовске Митровице Александра Рапајића само козметичко решење које ће послужити Приштини као оправдање пред међународном заједницом.

„Тиме што ће отворити још неку банку не решавају проблем трансакција из уже Србије које долазе на Косово. То није проблем само грађана већ и свих институција које функцинишу по српском систему и које не могу своје пословање да пребаце у систем евра зато што су везани за министарства у Србији за процес набавка – тендере. То је посебно опасно за набавку опреме за здравство, однсосно систем који је и раније имао проблема да фунционише. Сада, после ове одлуке о забрани динара, функционисаће још теже и још горе“, рекао је Рапајић.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти више пута је поновио да по питању употребе динара не одлучује извршна власт на Косову већ ЦБ. Једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији биће тема наредне, седме по реду рудне преговора у Бирселу.

Не постоји спреност Приштине да по питању динара дође до било каквог договора тако да ће до њега тешко доћи и током предстојеће рунде преговор у Бриселу, тврди Александар Рапајић.

„Из Приштине је најављено да ће у овом прелазном периоду бити пронађено решење за српске грађане како би они могли да имају примања али колко видимо то није омогућено грађанима. У почетку су понуђене неке мање погодности да би се онда цео процес пребацио у Брисел. Када се процес пребаци у Брисел онда је све то много спорије, састанци су једном месечно и то дуго траје, нема никаквог решење и грађани на терену имају огромне проблеме“, истиче програмски директор Центра за заступање демокатске културе из Северне Косовске Митровице.

Додаје да је од главних преговарача раније најављено да је предстојећи састанак о динару последњи те врсте и да се боји да до решења неће доћи што ће на терену проузроковати још веће проблем.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић понавио је да одлука о укидању динара угрожава и доводи у питање опстанак српског народа у јужној покрајини.

Иако је недеља и мали су изгеди да ће инспектори из Приштине изаћи на терен у угоститељским објектима у Грачаници данас нису смели да наплаћују у динарима. У  једној од највећих овдашњих трговина плаћање могуће је обавити безготовиско плаћање уз помоћ картице Комерцијалне банке.

Уредба тзв. ЦБК о забрани употребе динара у готовинским трансакцијама на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара. Из владе је тада упућен позив централној банци да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button