„Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“, промоција књиге Александра Б. Лаковића

Промоција књиге „Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“ писца и књижевног критичара Александра Б. Лаковића, одржаће се у уторак, 18. јуна 2024. године са почетком у 20 часова у Дому културе у Грачаници.

„Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“ године, једно је од најзначајнијих издања Дома културе „Грачаница“ у овој години. Она нуди систематичан преглед српске поезије на Косову и Метохији и стваралаца, али је свакако и нека врста историје издаваштва и српске књиге на Косову и Метохији назначеног периода. 

,,Како би обликовао научно релевантну студију, Лаковић се руководио неколиким критеријумима: критеријум оствареног песничког резултата, то јест да заступљени песници имају макар једну самосталну или заједничку књигу песама; критеријум места рођења и деловања песника, без обзира на културни круг којем, сходно свом тренутном опредељењу, тај песник припада; значајан критеријум је и симболичка и тематско-мотивска везаност песника за Косово и Метохију; коначно, аксиолошки критеријум, према којем су у историји заступљени они аутори чији су радови прошли вредносну процену самог аутора монографије. Лаковићев нијансирани и диференцирани вредносни став, поред уложеног интерпретативно-аналитичког прегнућа, имплицитно показује и обим појединачних есеја или осврта које опредељује за осврт на нечију поезију. Лаковић своје проучавање заснива на премисли да се ништа „није тако брзо и здушно примило на тлу Косова и Метохије, као модерно песништво“. Тим књижевноисторијским ставом он уједно пружа и објашњење о мотивацији да се упусти у сложен и захтеван подухват  тумачења и (ре)валоризације“, истиче др Јана Алексић, рецензенткиња ове књиге.

Александар Б. Лаковић (1955, Пећ) је песник, прозаиста, критичар, есејиста, путописац и антологичар. Основну школу и гимназију завршио је у родном граду, а Медицински факултет у Приштини  1980. године, када се преселио у Крагујевац. Специјализацију интерне медицине завршио је на Медицинском факултету у Београду  1988. године.

Објавио је следеће књиге песама: „Ноћи“, „Заседа“, „Повратак у Хиландар“, „Дрво слепог гаврана и многе друге. Поетички тетраптих:“ Поетике песника рођених између 1956. и 1965“. године и „Пева „кућа поред пута“ – „Огледи о крагујевачком књижевном стваралаштву“; књигу путописне прозе: „Хиландарски путокази“  (са цртежима вајара Зорана Илића Браде); роман: „Кад куће нисмо закључавали“, фотопутописну монографију у слици и речи: „Хиландар и Света Гора између мита и историје“. Уредио је и зборнике: „Његош, ријеч скупља два вијека“: зборник радова о стваралаштву  Петра II Петровића Његоша и Бранко Миљковић, моћ речи: „зборник радова о стваралаштву Бранка Миљковића“.  Добитник је награда: „Кондир Kосовке девојке“ за поезију, „Јован Скерлић“ и „Милан Богдановић“ за књижевну критику, „Григорије Божовић“ за прозу, „Љубомир Ненадовић“ за путописну књигу и повељом за животно дело УКС. Живи и ради у Крагујевцу и  Љутој.

Поред  аутора о књизи ће говорити и др Јана Алексић, Живојин Ракочевић и Жарко Миленковић.

Повезани чланци

Back to top button