Из Хага поручено: Суђење на слободи за лидере ОВК тренутно немогуће

Портпарол Специјализованих већа Косова у Хагу Мајкл Дојл, рекао је да у овом периоду није могуће суђење на слободи бившим припадницима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Таква одлука није могућа јер бивше вође ОВК посебно веће мора да проверава свака два месеца.

Дојл је за портал „Економија онлајн“ нагласио и да се до априла 2025. године очекује саслушање свих до сада потврђених сведока, на суђењу бившим челницима ОВК.

Али, како наводи, то би могло и да се промени ако судије буду сматрали да је прикладно да поново позову сведоке и испитају их о овим питањима.

Портпарол Специјализованих већа је указао и на значај сведока и доказа у целом процесу суђења у Хагу.
Говорећи о томе зашто је већина седница затворена за јавност, Дојл је рекао да се то ради како би се заштитили сведоци или жртве у овим случајевима.

„Поступци су јавни. Међутим, судије одлучују да затворе рочишта или одрже приватне седнице по потреби и обично се у том случају ради о заштити сведока или жртава“, рекао је портпарол Специјализованих већа Косова у Хагу.

Бивше вође ОВК суочене су са оптужбама за ратне злочине током сукоба на Косову од марта 1998. до септембра 1999. године, подсећа Танјуг.

Повезани чланци

Back to top button