Избор за Косовку девојку у Грачаници: Титулу најлепше понела девојка из Обилића, прва пратиља из Лепосавића, друга из Пљеваља

Финални избор за Косовку девојку, програм који се 32 године заредом одржава у Грачаници завршен је избором Александре Риситић из Обилића за најлепшу девоку док су титуле прве и друге пратиље понеле Елена Милентијевић из Лепосавића и Анђела Госпић из Пљеваља.

Због кише и лошег времена програм је, уместо у манастирској порти као и свих претходних година одржан у великој сали грачаничког Дома културе. За титули најлепше такмичило се 13 кандидаткиња, а поред девојака са Косова и Метохије у избору су учествовале и такмичарке из Северне Македоније и први пут из Црне Горе.

Косовска девојка за 2024. годину, Александра Ристић из Обилића, студенткиња медицине, фото: Ризница

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов, председница општине Грачаница Љиљна Шубарић и председник Привременог органа за Општину Приштина Новак Живић уручили су признања девојкама, а орагнизатори су се потрудили да оне добију и новчани део награде.

Наступ КУД „Копаоник“ из Лепосавића одушевио публику, фото: Ризница

Косовска девојка, Александра Ристић из Обилића како то традиција ове манифестације налаже, уручиће  кондрир песнику – витезу у оквиру програма „Видовданско песничко бденије“ који се 27. јуна уз учешће бројних песника и књижевних стваралаца одржава у порти манастира Грачаница.

Подсетивши да је наш познати сликар Урош Предић светски познату слику  Косовка девојка насликао још 1919. године Миладинов је рекла да она представља симбо обране части и отаџбине.

Сложно, сви као један – Црвкени хор „Свети Сава“ из Штрпца, фото: Ризница

„Избор Косовке девојке је избор части и поштења девојака са Косова и Метохије које су чувари наше отаџбине“, рекла је Миладинов након уручења награде најлепшој међу лепим девојкама.

Извођењем традиционалних песама публици су се представили вокални солисти Вера Столић, Светозар Игић, Бранка Зечевић али и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Приштине са седиштем у Грачаници, црквени хор „ Цар Душан“ из Штрпца, етно-група КУД „Манасије Цонић“ из Горњег Кусца, и КУД „Копаоник“ из Лепосавића и „Свети Сава“ из Тетова.  Гост вечери био је трио састав „Расиа“ из Београда.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button