Издаваштво „Парорама – Јединство“: Национална одговорност и непрестана борба за очување језика, писма и културе

Једина новинско издавачка кућа на српском језику са КиМ  „Панорама – Јединство“ представила је у оквиру књижевно поетског часа најновији број часописа за књижевност, уметност и културу „Стремљења“ као и целокупну издавачку продукција између два Видовдана.

Представљајући последња четири броја, главна и одговорна уредница Рада Комазец подсетила је на стамену традицију часописа за уметност, културу и књижевност. „Стремљења“ су опстала упркос бројним изазовима и онда када су други часописи једноставно угашени.  

„Шездесет четири године постојања часописа обележило је незаборавно време стварања и сазревања нове књижевне српске речи на Косову и Метохији, али и рађање и афирмација младих стваралаца које ми негујемо на нашим страницама, у рублици „Долазници“ где објављујемо младе талентоване људе са ових простора“, рекла је Комазец.

Посебно је наглашено да иза издавачке куће „Панорама – Јединстово“ стоје традиција вредна поштовања, национална одговорност и очувања језика, писма, културе, као темеља идентитета народа. Неизоставни су марљив рад, квалитет и просфесионалан сарадња са ауторима.  

„Упркос новим технологијама, књига остаје непроцењиво богатство и национално благо, а издавачки концепт наше куће јесте био и остаје публиковање стваралаца са простора Косова и Метохије, јер све док се овде на овим просторима пишу и читају ћириличне књиге, Срби имају будућност“, нагласила је Комазечева.

Професор Филозофског факултета Унверзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Драгомир Костић рекао је да је историја Косова и Метохије историја тешког пада али и наде да се овај простор, упркос свему, не напусти, нада да се на њему остане. Новинар у пензији, писац и публициста Ђорђе Јевтић подсетио је на историјски тренутак важан за настанак и поркетање листа Јединство и изавачке делатност на српском језику на Косову и Метохији.  

Представљене су књиге професора Драгомира Костића, дечја пезија Срећка Симића, записи о обичајима и умотворинама из Косовског Поморавља Ратка Стоиљковића, љубавна поезија Ранка Ђиновића и приче песникиње из Призрена Наде Хаџиперић.

Главна и одговорна уредница “Јединства” подсетила је да се редакција овог листа у северној Косовској Митровици по други пут од ратних сукова на Косову и Метохији избацује из својих просторија.

„Знам да сте ви увек уз нас, знам да саосећате са нама и зато вам велико хвала“, рекла је Рада Комазец.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button