Изложба фотографија и разгледница „Урошевац храм и град“

Поводом деведесет  година од освећења Цркве у Урошевцу посвећене Светом Цару Урошу (Немањићу) Дом културе „Грачаница“, Архив Косова и Метохије, Галерија уметности Приштина и Епархија рашко-призренска организују трибину и изложбу фотографија и разгледница „Урошевац храм и град“.

Изложба  обухвата град Урошевац и храм кроз, готово, три различите епохе: период пре, и током Великог рата, време краљевине Југославије и период социјалистичке изградње града.

 На фотографијама и разгледницама приказани су конкретни догађаји, личности, године, „мали“ и „обични“ људи као и објекти и споменици. Поред културне, друштвене и емотивне функције изложене  фотографије подстичу свест о обнови и чувању наших угрожених  духовних и културних  споменика, као и одржање успомене на градове и урбане целине у која су до 1999. године живели Срби.

 На трибини ће говорити: поздравна реч епископ рашко – призренски Теодосије, Немања Димитријевић историчар, Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије и доктор Ненад Милошевић.

Изложба ће бити отворена у понедељак 11. септембра 2023. године у 20 часова.

Повезани чланци

Back to top button