Изложба Грачаница на старим фотографијама: Благо и неупитна истина у време покушаја ревизија историје

Прва послератна изложба Архива Косова и Метохије „Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама“ отворена у Галерији грачаничког Дома кулутре. Поставка се састоји од 56 различитих, већином необјављиваних разгледница и фотографија, које су настајале од краја 19. до друге половине 20. века.

Најстарија фотографија на изложби је из 1878.  године, а на њој је приказана српска коњица посртојена испред задужбине краља Милутна. Она из 1912. сведочи о вековима ишчекиваној слободи и војсци српског краља која је умрашрирала у тек ослобођену Грачаницу. Историја бележи, а надамо се и да ће сведочити настајање и нових фотографија сличих овима, рекао је директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић.

Грачаница на старим фотографијама
Фото: Ризница

„Од целокупног свог постојања Грачаница је пет веков била под окупацијом. Најпре и надјуже под отоманском, потом под немачком, аустроугарском, бугарском, италијанском, под влашћу Велике Албаније. Упркос свему томе она је била и остала синоним и светионик наше вере одакле наш народ вековима црпи снагу и утеху“, рекао је Марковић.        

Важност повратка Архива Косова и Метохије у завичај је од националног значаја, посебно у тренутку политичих ревизија националне историје, тврди директорка Историјског архива Краљева Весна Милојевић. Отварајући изложбу она је навела да су државни архиви брана покушајима историјских ревизија.

„Свесни ситуације и времена смутње у коме живимо где се неки историјски капитал који поседује српски народ не баштини и не поштује довољено, поготово од оних који нам очигледно не мосле добро, то појачава важност поновног повратка, не само на сцену Косова и Метохије већ и наше лепе Србије, једне овако важне државне установе као што је Архив Косова и Метохије. Треба истаћи важност архивске грађе и архивског документа јер они су увек неупитна истина“, рекла је Милојевић.  

Весна Милојевић
Фото: Ризница

Упркос трајним ожиљцима које је донело изгнанство дуго 22 године, повратак Архива Косова и Метохије нада је у опсанак и боље дане. Биће све теже очувати вековну нит нашег народа и његове културне ризнице али снага је у нама, подсећа директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић.

„И сада када је Грачаница ограђена том бодљикавом жицом схвтамо да та жица није око манастира и око камена, она је у ствари нама око врата, а све оно што је потребно да се ослободимо тога јесте у нама, ми смо та снага“, каже Костићева.

Драгоцени, до сада необјављивани материја прикупљен је од бројних колекциналра са Косова и Метојије. Међу изложеним илустрованим примерцима старих разгелдница нашле су се и оне сачуване у Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, као и Народној библиотеци Србије. Изложба ће бити отоврена до 15. фебруара, а њени покровитељи су Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и Привремени орган Скупштине Града Приштина.

(Радио Београд)   

Повезани чланци

Back to top button