Израел укида визе за грађане Косова

Споразум о укидању виза за грађане тзв. Косова који желе да путују у Израел биће потписан данас. Ову вест саопштила је израелска амбасада у Приштини.

„Са задовољством вас позивамо на пријем који организује њена екселенција Тамар Жив, амбасадора Државе Израел у Републици Косово, а том приликом ћемо обележити Дан независности Израела и Споразума о укидању виза за грађане Косова„, наводи се у саопштењу, а преноси „Коха“.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је 29. јануара ове године саопштила да је Израел пристао да укине визе за грађане тзв. Косова.

Ова одлука Израела, који је последња земља која је признала независност тзв. Косова, пре око три године, наводно ступа на снагу након потписивања споразума.

„С тим у вези, два ресорна министарства ће наставити са процедурама потписивања споразума и грађани ће бити обавештени чим одлука ступи на снагу. Путем овог споразума грађани „Косова“ ће моћи да путују без виза у Израел у туристичке сврхе“, наведено је из кабинета Османијеве.

Од 1. јануара грађани тзв. Косова са биометријским пасошима могу слободно да путују у земље Шенгена, након ступања на снагу одлуке о либерализацији виза.

Од 5. јануара, грађани тзв. Косова могу и у Шпанију да путују без виза.

Путовање без виза је у туристичке сврхе, породичне ствари или слично.

Међутим, визна либерализација не значи радне дозволе или друге погодности.

Повезани чланци

Back to top button