Јаблановић и Рашић: Није тренутак за изборе на северу

Председници Партије косовских Срба (ПКС) и Прогресивно демократске странке (ПДС) Александар Јаблановић и Ненад Рашић изјавили су након састанка са председницом приштинских институција Вјосом Османи да сада није тренутак за одржавање вандредних локалних избора у општинама на северу Косова.   

Јаблановић каже да је на састанак дошао да од Османијеве чује какав је план институција у Приштини за организовање локалних избора на северу Косова. Навео је да ће његов став зависти од расположења унутар српске заједнице и од става званичног Београда.

Додаје да је Османијевој пренео недоумице око организације локалних избора у општнама на северу и предочио шта су недостаци на терену.

„Једноставно није сада тренутак за изборе (…) Оно што сада могу да вам кажем као човек који долази са севера Косова јесте да је расположење већинских грађана на северу такво да се на ове изборе не треба изаћи“, рекао је Јаблановић.  

Будући да се избори догађају у једном специфичном тренутку који може да буде јако непредвидив, мора да постоји јасна координација са Владом Републике Србије, истакао је Јаблановић.   

Рашић: Изборе пролонгирати на одређени период

Председник Прогресивно демократске странке Ненад Рашић каже да је на састанку са председницом косовских институција Вјосом Османи био изричит те да је рекао да не постоје услови за одржавање локалних избора на северу.

Избори не могу бити искоришћени за подизање тензија рекао је Рашић и затражио да се изнађе могућност да избори буду пролонгирани за одређени временски период.

„Замолићу премијера и све који су у ланцу одлучивања да рок који је био превиђен за пререгистрацију или почетак издавања казни буде одложен као што се и тражи на десет месеци како би нашли простора да причамо о изборима на северу или о било којим стратешким, тактичким и дугорочним решењима“, рекао је Рашић.

Каже да разуме околности због којих су представници Српске листе оставили мандате у Скупштини Косова али да ће посланици његове партије, уколико им буде понуђено, ући у парламент.

„Свака од политичких партија која учествује на изборима жели да уђе у парламент то желимо и ми у постојећим околностима. Ја сам пре неколико дана рекао да разумем зашто је дошло до околности у којима се велики број људи повукао из косовских инститција, али такође ја молим њих да разумеју нас да је нама на југу једини механизам и начин борбе кроз иституције. Ми ћемо свим својим капацитетима, уколико нам буде понуђено, покушати да се изборимо за наше право да делујемо кроз институције“, рекао је Рашић.  

Повезани чланци

Back to top button