Јањић разговарао са Зарацином о проблемима Срба и СПЦ на КиМ

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин посетио је манастир Високе Дечане, а игуман тог манастира Сава Јањић навео је да је то била прилика да подели са њим забринутост Српске православне цркве у увези са изазовима са којима се СПЦ и српски народ суочавају на Косову и Метохији

„Била је то прилика да са господином Зарацином поделим забринутост Српске православне цркве у вези са изазовима са којима се СПЦ и наш народ суочавају на Косову“, написао је игуман Јањић на налогу манастира Високи Дечани на мрежи Икс.

Навео је да је захвалио Зарацину што је пред званичницима Привремених приштинских институција покренуо питање о неспровођењу одлуке уставног суда у Приштини из 2016. године у вези са имовином манастира.

Зарацин је претходно у интервјуу за „Кљан Косова“ премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију поручио да мора да преузме одговорност и спроводи одлуке када је реч о имовини манастира Високи Дечани.

Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа ностра.

Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца.

Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Повезани чланци

Back to top button