Јавна расправа: Грађани остали без одговора на бројна питања у вези са експропријацијом земљишта око Улпијане

Jавна расправа о експропријацији имовине за потребе проширења Археолошког парка Улпијана одржана је данас у Грачаници. Мештани су незадовољни и сматрају да је Одлука Владе у Приштини о експропријацији 44 парцеле политичка.

Јавну расправу одржало је Одељење за експропријацију на захтев Владе у Приштини у оквиру пројекта „Заштита и управљање културним наслеђем, конзервација и улагања у Археолошко налазиште Municipium Ulpiana – Justiniana Secunda“.

Влада у Приштини је на седници одржаној 12. октобра  донела одлуку о експропријацији земљишта (21 хектар) за потребе археолошких истраживања на локалитету Улпијана. У питању је пољопривредно земљиште у власништву Срба, односно 44 парцеле на потезу између Грачанице и Лапљег Села.

Фото: Ризница

Представници Одељења за експропријацију власнике парцела упознали са процесом експропријације и процедурама, њиховим правима и могућностима подношења жалби.

Власници земљишта били су незадовољни јер је Одлука о експропријацији, како су казали, донета „преко ноћи“ без икаквих консултација, те су је као такву сматрали политичком. Истакли су да не знају планирану цену за своју земљу и да ли сада смеју да је обрађују. Подршку окупљенима пружили су и представници Општине Грачаница.

Мићко Аритоновић је рекао да су власници парцела стављени „пред свршен чин“ и да је направљен план „узми или остави“.

„Да ли сте стварно дошли због експропријације, због Улпијане или је ово политички чин и отимање српске земље. Зашто нам не кажете одмах цену и да ли имамо право да сада обрађујемо земљу?“, упитао је Аритоновић.

Представник одељења за експропријацију је казао да је одлука од националног интереса, а не политичка, те да је као таква прошла све законитости. Нагласио је да на парцелама предвиђеним за експропријацију није дозвољена било каква градња те да није у његовој надлежности да говори о цени. Њу ће како је устврдио одредити Министарство финансија, Министарство културе и заштите животне средине на основу процене земљишта и тржишне цене.

Новинар и мештанин Грачанице Иван Миљковић упитао је да ли је претходно урађен гео-радар на поменутом терену и да ли је утврђено да се ту налази нешто вредно, „јер у супротном овако брзо одлука доводи у сумњу да је она политичка“.

„Ово је пројекат Министарства културе и они су требали да буду присутни да дају више детаља око овога. Добили су позив, нису се одазвали. Ми смо говорили само о законитостима и наша надлежност је само онако како смо је представили. Незадовољни имаће право да се писмено жале“, одговорио је представник Одељења за експропријацију.

Улпијана
Фото: Ризница

Мештанин Срећко Тодоровић упитао је да ли је ово дефинитивна експропријација или ће бити проширена, на шта је добио одговор да је експропријација законско одузимање имовине због националних интереса, као и да је ово прва Одлука и да до коначне реализације треба да буду донесене још две.

У расправу су се укључили и представници Општине Грачаница. Директор општинске администрације Игор Аритоновић истакао је да су сви очекивали да добију конкретне одговоре, али да смо „чули велико ништа“.

„Не добијамо одговоре на питања која су постављена и стиче се утисак да сте дошли како би испунили неку форму, што могу да разумем, али не и да оправдам. Нисте дошли да нам кажете суштину. Говорите о имплементацији закона, многи су усвојени, али се не имплементирају. Сматрам да треба да се организују додатни састанци на којима ће доћи они који имају одговоре, све док људи не добију конкретне одговоре. Представљате одређене институције, али сте дошли врло неприпремљени. У целој причи, где је Општина, Скупштина општине, ваљда неко треба да се пита и каже свој став“, казао је директор општинске администрације.

Председник Скупштине општине Грачаница Милан Димитријевић казао је да су људе овако могли да информишу и писменим путем и да на овакав начин расправа није ни требала да се одржи.

„Немате одговоре на ниједно питање. Кажете да ће цена бити одређена кад се све заврши, кад се одузме земља и ми већ можемо да сумњамо колика ће она бити. О озбиљности читавог поступка говори чињеница да нема представника Министарства културе и да није укључена Општина“, казао је Димитријевић.

Јавној расправи присуствовали су представници УНМИК-а и бројне медијске екипе.

(Информативна служба општине Грачаница)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button