Јавна расправа о експропријацији за потребе археолошких ископавања на Улпијани код Грачанице

Влада у Приштини ће за потребе наставка истраживања на локалитету Улпијана надомак Грачанице обавити експропријацију пољопривредног земљишта на површини од 70 хектара. Земљиште је у власништву Срба и налази се на потезу између Грачанице и Лапљег Села. Општина Грачаница позива на јавну расправу о експропријцији.

Јавна расправа о експропријацији имовине за пројекат Заштита и управљање културним наслеђем, конзервација и улагања у Arheološko nalazište Municipium Ulpiana – Justiniana Secunda биће организована 8. новембра текуће године у 10,30 часова у сали Скупштине општине Грачаница, наведено је на сајту Општине Грачаница.

Како је назначено, јавна расправа ће се одржати на захтев Владе Косова на основу Одлуке Бр.21/165 којом је одобрено даље разматрање захтева за експропријацију у оквиру поменутог пројекта.

Влада у Приштини је на седници одржаној 12. октобра  донела одлуку о експропријцацији 70 хектара земљишта за потребе археолошких истраживања на локалитету Улипијана. У питању је пољопривредно земљиште на потезу између Грачанице и Лапљег Села које се налази у власништву Срба. Одлуком је предвиђена потпуна експропријација 44 парцеле од чега се четири налазе у власништву ПИК Косово Експорт ОУР Пољопривреда.

У тексту Одлуке о експропријацији се наводи:

Усвојена одлука за даљу ревизију експропријације имовине за Пројекат: Заштита и Управљање Културним Наслеђем, Конзервација и Улагања у „Археолошко Локалитет Улпиана“. У рушевинама римског града, данашњег археолошког локалитета Улпијана, пре два месеца археолози са Косова и Француске открили су натпис цара Јустинијана (527-565), редак доказ о његовој повезаности са Дарданијом, његовом земљом порекла и доказ о успешним међународним сарадњама. Следећи корак, веома важан је обезбеђивање приступа за истраживање и експлоатацију поседа на којима се налази овај локалитет путем експропријације.

Расправу о експропријацији је заказало Одељење за експропријацију на основу члана 9. Закона Бр. 03/Л-139 о експропријацији непокретности са изменама и допунама Закона Бр. 03/Л-205.

(Ризница)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button