Јавна расправа у Лепосавићу: Грађани захтевају поништење одлуке о експропријацији, против одлука Приштине борба свим демократским средстивима

Срби са севера Косова захевају од владе у Приштини да пониште одлуку о експрпријацији земљишта на северу Косова. Током јавне расправе у Лепосавићу, којој су поред грађана и њихових правних заступника присуствовали и предсавници Приштине, грађани су поручили да ће се против одлука из Приштине борити свим демократским средствима јер не верују у обећања да ће њихово земљиште бити искоришћено за јавно добро.  

Представницима Приштине, службенику владе за експропријацију Африму Муратију и Самиру Брућију и експерту за геодезију Леонтини  Адемај речено је да грађани не знају у које сврхе им се одузима земљиште те да не верују да је у питању само изградња пута већ и, како је речено, касарне за специјалне полицијске снаге, као што је то био случај у Зубином Потоку.

„Било да је полицијска или војна база то се зове касарна. Шта ће касарна у једном малом селу, коме ће то користити и која је јавна корист за грађане њена изградња. Закон говори да је поступак екпропријације предмет строгих ограничења, поступака, правила и услова који су законски утврђени. Влада је ову екпропријацији започела тако што није испоштовала ни једно правило нити процедуру коју је сама прописима и тако не може да се ради. То је кршење људских права“, рекао је адвокат Небојша Влајић.

Поручио је да је поднета тужба и да грађани захтевају да се експропријација обустави те  да они желе да несметано користе своју имовину.

Ни после сат времена јавне расправе грађани са севера Косова ништа нису сазнали од представника владе у Приштини  нагласио је адвокат Предраг Миљковић.   

„Стално се служите примерима са неких других места, а то да ћете ширити пут ни ви у то не верујете, ни ми, ни ви, ни грађани. Како је то Дрен од‌једном постао центар света да му је потребан толики пут. Сама експропријације за изградњу пута изгледа скроз другачије. Ово што сте ви представили је пут који иде у круг или тркачка стаза. Моје кратко питање је шта градите. Пут није“, рекао је Миљковић.

Бивши градоначелник општине Лепосавић Зоран Тодић је током расправе о земљишту замолио власти у Приштини да пониште ту одлуку, нагласивши да ће у супротном грађани наставити борбу свим демократским средствима.

Тодић је подсетио да је расправа заказана тек данас док  су одлуке о експопријацији у Приштини донете прошле године.

“ Да ствар буде још гора објекти су већ изграђени у Шаљској Бистрици. Ово вам неће проћи јер ви који сте дужни да спроведете одлуке, то радите мимо закона и то онда када овде нема представника ни градоначелника ни одборника. Ми те оставке нисмо спровели из хира већ због свега што нам ради Влада Аљбина Куртија“, рекао је Тодић.

Нагласио је да се иза одлуке о експропријације крију намере Приштине да овде гради базу такозване пограничне полиције.  

„Друштвене парцеле припадају предузећу „Србија шуме“,  а данас ингиренцију над њима има општина Лепосавић. Ви нисте овде дали ни један одговор, немојте просипати демагогију јер нисте изнели одговор ни на једно питање. Ја вас молим у име свих ових људима пренесите представницима владе да пониште ову одлуку. Ми ћемо се на све демократске начине борити против ове експропријације“, рекао је Тодић.

Јавна расправа ће се 21. фебруара одржати и у општини Зубин Поток где је грађанима одузето више од 50 хектара земљишта.

(Косово онлајн, Коссев)

Повезани чланци

Back to top button