„Јединство“ – 78 година рада, награда за храброст Момирки Чанковић

Лист “Јединство” као сведок дешавања на Косову данас облежава 78 година постојања и рада. У просторијама редакције овог листа окупили су се новинари, сарадници и колеге и скромније него обично обележили рођендан.

На почетку се колегама и свим пријатељима листа “Јединство”, који су дошли на обележавање рођендана, захвалила директорка НИЈП ”Панорама” Јединство Рада Комазец.

“Јединство је рођено у јеку љутих борби за слободу и ваљда му је рођењем предодређено да носи слободарски дух и да се бори за опстанак, као и народ који му служи да остане на вековној дедовини. Расло је са генерацијама читалаца и у сваком времену и сваком раздобљу био је поуздан и медиј којем се верује. У свом трајању које се протеже на два века, “Јединство” је забележило два рата, прогон српског становништва са највећег дела територије наше покрајине, бомбардовање и ево на жалост и данас бележи голготу српског народа. Данас уместо да на насловницама стоје пригодне рођенданске честитке, на насловницама је наша реалност, реалност косовско- метохијских Срба, а уместо торте имамо горак укус “ рекла је Рада Комазец директорка НИЈП ”Панорама” Јединство.

„Прича о “Јединству” је прича о Косову и Метохији, о људима који су га стварали и свима онима који су својим интервјуима допринели да постоји и опечатили тиме његове странице“, додала је Комазец.

Подсетила је на „Јединство“ некада ,…”У највећој згради у Приштини, светлела је српска реч, чувар и ризничар ћирилице, српског идентитета. Сви тадашњи новинарски и књижевни кругови развијали су се око „Јединства“, које је било отворено према свима. !То је једини медији, како каже у бившој заједничкој држави, који је указивао куда води албанска идеологија и сепаратистички покрети и на неки начин био је раме за плакање многим Србима из сеоских средина, јер је седамдесетих и осамдесетих година прошлог века био неподношљив притисак на србе да се селе са своје земље!. Ово није политички говор, ово је све забележено на пожутелим страницама листа, које сам пуно пута прелистала и прочитала. Седамдесет осам година љубави, пријатељства, дружења са читаоцима, а колико је тешко бреме успеха, страхова, пожртвовања, које су уткали сви новинари, фоторепортери, лектори, знају најбоље они који и данас поштујући високе стндарде професије пишу новинске редке за “Јединство”, закључила је Комазец.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић честитао је колегама 78 година постојања и рекао да не зна ко би осим “Политике” на Балкану могао да се похвали тако дугом традицијом.

“Све оно што је осуђено да нестане, опстаће ако има истине и правде. “Јединство” је било осуђено да нестане, а данас видимо да је готово једини штампани медиј на КиМ, једине наше новине, које можете узети и отворити и видети да у њима постоји живот, да можете отворити и рећи “да то је истина о томе шта се код нас на Косову дешава”. “Косово и Метохију не можемо разумети ако не разумемо мозаик. Јединство је важна коцкица у том мозаику и без ње би слика о Косову и Метохији изгледала сасвим другачије. Не можемо схватити суштину централног Космета без репортажа Момирке Чанковић, не можемо слику косовског поморавља видети без Соње Ивковић на онај једини исправни начин, а то је начин терена, начин табана, како једино можете опипати вредности у једном тексту.

Ракочевић се захвалио Ради Комазец за подсећање на Јединство некада. “За све нас је улазак у “Јединство” тада у Приштини, значио улазак у празник, у живот књига, у живот “стремљења”. Памтим као студенти, када би видели велике укоричене свеске “Јединства”, схватали смо да ту живи литература, да ту живи живот и да ћемо ми ту међу тим корицама једног дана живети. Никада нежемо заборавити то и никада нећемо допустити да “Јединство” не буде у нашим рукама, шта год и како год да се деси.

Момирка Чанковић дописник “Јединства” из Грачанице, добитник је награде “Мирко Чупић”, коју овај лист традиционално додељује за новинарску храброст.

Обраћајући се присутнима рекла је да “Јединство” свемало 80 година сведочи и проноси причу о свему што се дешава на КиМ и да јој је драго што је део овог колектива и што је, како је рекла, један мали део те велике приче.

“Ова награда носи име човека који је писањем оставио дубок траг не само у “Јединству”. Мирко Чупић је био храбар човек.Време у коме је он живео, било је врло тешко и пуно искушења а он одлучан у томе да преноси истину о животу Срба на Косову и Метохији, да сведочи о једном систему и режиму који није био пријатељски настројен нити према Србији нити према српском народу. Често је због тога био кажњаван, прогањан али није одустајао и из тог разлога је за мене ова награда и велика обавеза да треба наставити тим путем и сведочити о животу Срба на Косову и Метохији”, рекла је Чанковић.

“Морам још више, морам још боље и морам да бележим све оно што наше људе овде мучи и сав овај њихов труд да овде остану и чувају оно што су од предака наследили”, додала је.

Честитке листу “Јединство” поводом 78 година рада упутили су премијерка Србије Ана Брнабић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, књижевник Матија Бећковић као и председник Српске листе Горан Ракић.

(Радио Митровица Север)

Повезани чланци

Back to top button