Јевтић у Хагу сведочио против Тачија

Сведочење Дејана Јевтића, сведока Канцеларије специјализованог тужилаштва, почело је пред судом у Хагу у процесу против Хашима Тачија.

Тужилац наводи да је Јевтић био заточен у селу Будаково и да му је кућа срушена након што су његови рођаци напустили КиМ у јуну 1999. године. Претходно је саслушана Сандра Мичел, бивша службеница мисије ОЕБС-а у Приштини.

Тужилац Ћезари Микалчук је рекао да је сведок Дејан Јевтић из села Мухлан у општини Сува Река и да је био заточен у селу Будаково, преноси Коха.

„Срби су одведени у кућу у Будакову, где су им ставили повезе на очи и лисице на руке. Потом су их тукли пушкама и ланцима и одвели у бункер иза куће где су испитивани“, рекао је тужилац.

Према његовим речима, сведок Јевтић је током саслушања сазнао да му је отац убијен.

„Саслушана су и друга двојица Срба. Сва тројица Срба су одведена у кућу удаљену око два-три километра, где су у подруму претучени. У том подруму су била заточена и два Албанца. Они су рекли сведоку да су сматрани издајницима који су сарађивали са српском полицијом“, рекао је тужилац и навео да су сведок и остали српски заточеници пуштени 5. јула 1998. године.

Михалчук је истакао да се Јевтић никада није вратио у своје село и да је сазнао да му је кућа „срушена након што су његови рођаци напустили КиМ у јуну 1999. године“, као и да је сведоку Јевтићу била потребна медицинска помоћ због задобијених повреда.

Бивша службеница ОЕБС-а: Након повлачења српских снага није било безбедно

У Хагу је раније данас у својству сведока у истом процесу испитана бивша службеница мисије ОЕБС-а у Приштини Сандра Мичел, која је поновила да је приликом састанака са Тачијем 1999. године оптужени Тачи негирао да је та терористичка организација киднаповала и затварала Србе и неистомишљенике.

Мичел, Американка која је радила у ОЕБС-у у време када је шеф те мисије на КиМ био Вилијам Вокер, рекла је и да су тада испред штаба ОЕБС-а у Приштини протествовале породице Срба, које су се питале где су нестали њихови ближњи.

Према њеним речима, у то време Тачи је преузео улогу лидера на КиМ и доносио је све политичке одлуке.

На питање како би описала безбедносну ситуацију након повлачења српских снага, она је рекла да није било безбедно, да је негде постојао отпор, али да су то више били грађански немири.

„Било је окршаја између ОВК и Срба. Срби су се повукли по договору, али у Косовској Митровици је стално било насиља. Митровице се највише сећам, јер сам била ту током једног од окршаја“, рекла је између осталог Мичелова.

Мичелова се и раније појављивала пред судом у Хагу да сведочи на суђењима Милану Милутиновићу, Николи Шаиновићу, Драгољубу Ојданићу, Небојши Павковићу, Владимиру Лазаревићу и Сретену Лукићу.

Бивши лидери тзв. ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи терете се за ратне злочине на КиМ, односно за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Ухапшени су на КиМ у новембру 2020. године и од тада се налазе у притвору суда у Хагу.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button