Јоаникије тражио од Кривокапића да потпише темељан уговор са СПЦ

Од премијера Црне Горе Здравка Кривокапића сам захтевао да реализује своје обећање и потпише Темељни уговор са СПЦ, а не да се меша у избор митрополита црногорско–приморског, што је у искључивој надлежности Светог Архијерејског Сабора СПЦ, изјавио је епископ будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

“Такође је апсурдан предлог господина Кривокапића да се Темељни уговор потпише 30. октобра, што ја својеврстан политички маневар и не може се подвести под добронамеран гест који би водио смиривању дуготрајних тензија, чије је решавање било кључни приоритет Кривокапићеве владе“, рекао је за ИН4С владика Јоаникије. 

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић састао се јуче у Београду са патријархом српским Порфиријем након чега је саопштио да је са Његовом Светошћу остао у договору да се усагласи термин потписивања темељног уговора.

„Радујем се избору новог Митрополита црногорско-приморског уз велику веру да ће водити народ попут свог претходника блаженопочившег Митрополита Амфилохија“, додаје се у саопштењу Кривокапића. Пре тога је СПЦ саопштила да су патријарх и присутни архијереји изразили велико жаљење и забринутост за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа. 

„Премијер Владе у Подгорици је изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити.
Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду. Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забринутост за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације“, саопштила је СПЦ.

Кривокапић је у Београду, како је рекао, пренео две кључне поруке члановима Синода,  да је воља народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговор између Српске православне цркве и државе Црне Горе потпише на Цетињу 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.

Повезани чланци

Back to top button