Јунаци многих детињстава оживљени у представи НПП, „Змајеви пангалози“ премијерно у Грачаници

Представа „Змајовини пангалози“ по тексту Иване Димић, а у режији Игора Дамњановића премијерно ће бити изведена на матичној сцени у Грачаници у уторак 27. фебруара од 11 часова, најављено је из Приштинског народног позоришта.

Прва представа Народног позоришта из Приштина у овој години јесте прича о проблематичном дечаку Пура Моци, о његовим искушењима и страдањима, сукобима са строгим учитељем Рајицом коме је омиљена педагошка пречица батина.

У драмској радњи учествује и сам Чика Јова Змај као школски доктор који се не појављује, али исписује песмицу о сваком детету из разреда. И те, оригиналне песме Јована Јовановића Змаја појављују се у драми као сонгови. Радња се одвија у давна времена кад батина још није изашла из раја, а дечји снови и њихове муке су исте као што су и данас“, истакла је Ивана Димић.  

„Овим предивним делом Иване Димић покушаћемо да школарцима предочимо време у ком су батине, као васпитна мера, биле свакодневница у школама, све до укидања те мере указом из 1873. године. Наши јунаци су познати и чувени ликови Змајовиних песама и кроз овај комад, без обзира на батине које свакодневно трпе, пролазе оне најлепше делове дечијег одрастања међу којима су и прве љубави“, рекао је редитељ Игор Дамњановић.

Играју: Никола Станковић, Милош Митровић, Славиша Ћуковић, Теодора Стојановић, Никола Марковић, Николија Тричковић, Филип Папрић и Вук Симовић.

За сценски говор била је задужена Андријана Виденовић, за кореографију Небојша Громилић, сценски покрет је решио Миодраг Крчмарик, музику је урадио Новак Ашковић, костим и сценографију Драгана Бреза и Душан Станковић.

Представа је настала као резултат сарадње Народног позоришта Приштина (са привременим седиштем у Грачаници), Факултета уметности у Приштини (са привременим седиштем у Косовској Митровици) и Дома културе у Грачаници. 

Повезани чланци

Back to top button