„Кад реч искочи од срце“ –  тонска прича о косовском говору призренско – тимочког дијалекта

Призренско тимочким дијалекатом говори се од Призрена на југу, до реке Тимок на северу наше земље. Нажалост, тамо одакле је и потекао овај говор нестаје у тишини.

На централном Косову је само захваљујући малом броју посвећених писаца „стари говор“ присутан  у прози али и у стиху. У Признену и околини, Средачкој и Сиринићкој жупи као и у Косовском Поморављу дијалекат и те како живи.

Чувајући дијалекат чувамо и нас – поручју из књижевног друштва „Старо Косово“ које је и основано у циљу очувања и неговања српског језика и његових особености.

Реч је исто што и најлепши и најдрагоценији цвет, ако се говором не негује, она тихо вене, изгуби се и нестане. Правећи мали хербаријум од ретких речи причамо тонску пручу „Кад реч искочи од срце“ која је посвећена борби групе људи да се језик, услед разних притисака и тихог исељавања Срба са простора Косова и Метохије сачува од заборава.

Речи које су долазиле из срца казивали: Новица Китић – писац и новинар у пензији, Ратко Поповић – књижевник из Грачанице, Маја Ђорђевић – ученица из Штрпца и победница на литерарном конкурсу „Тој ти викам“,  Јелена Јевтић – председница Друштва за српски језик и књижевност „Старо Косово“, Душанка Илић – професорка Српског језика и књижевности у школи „Јован Цвијић“ у Штрпцу.

Репортажа: „Кад реч искочи од срце емитована је у емисији“ Магазин на Првом Радио Београда 1

Повезани чланци

Back to top button