Канцеларија за КиМ: Десет породица добило опрему за винарије

Десет породичних винарија из Велике Хоче добило је, захваљујући средствима Канцеларије за Косово и Метохију, савремену опрему за почетак или развој производње вина, како би обезбедили јачање својих производних економија и додатно подстакли развој овог виноградарског краја.

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, винари су добили муљаче за грожђе, инокс бачве, барик бурад, казане, пумпе за истакање вина и осталу вредну механизацију, захваљујући којој ће себи обезбедити егзистенцију, у великој мери олакшати посао и проширити производњу.

Кориснике подстицајних средстава обишле су и представнице Канцеларије за Косово и Метохију из Сектора за развој привреде и пољопривреде, како би се и на терену увериле у одрживост ових пројеката.

Ивица Накаламић се до сада бавио само производњом ракије, а сада је добио опрему и за производњу вина.

„Велико хвала Канцеларији за Косово и Метохији на овој помоћи, сада ћемо моћи да проширимо производњу и започнемо производњу вина“, каже Накаламић.

Истовремено је у оквиру конкурса за субвенцију привреде додељен штампач за текстил Немањи Гогићу и ласер за сечење и гравирање Санели Михајловић који ће уз ову опрему израђивати сувенире и друге промотивне материјале, док је Витомир Гарић добио подстицај за рибњак који поседује.

Заменик директора Канцеларије за КиМ, Веселин Кочановић, каже да је у оквиру овог програма укупно 15 привредника и пољопривредника добило субвенције за развој производње и да ће Канцеларија и у будућности помагати Србе у овој енклави који живе у специфичном окружењу. Он напомиње да је важно да наш народ показује иницијативу за развој породичног пословања, а да је канцеларија ту да подржи и помогне сваки квалитетан пројекат.

„Свесни смо да је живот наших људи у Великој Хочи специфичан, имајући у виду окружење у коме живе, али ове субвенције управо говоре да држава Србија мисли на њих и помаже да осигурају своју егзистемцију и остану да живе у овом крају. Сигурни смо да ће савремена механизација омогућити нашим људима да прошире производне капацитете и ојачају конкурентност“,  закључује Кочановић.

Повезани чланци

Back to top button