Канцеларија за КиМ: Једини пут за изградњу поверења је проналажење и кажњавање одговорних за киднаповање новинара

„Отмичари Ђуре Славуја и Ранка Перенића нису пронађени, као што нису пронађени ни они који су до сада седам пута вандалски оскрнавили спомен-плочу, постављену од стране њихових колега као упозорење свима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је трагање за правдом кратког века“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Наводи се да завера ћутања којом је обавијен нестанак Ђуре и Ранка, представља највећу мрљу на образу управо оних, који би на Косову и Метохији требало да се старају о успостављању владавине права и закона.

Канцеларија за Косово и Метохију и овом приликом позива све надлежне међународне и локалне институције у покрајини да обнове истрагу и процесуирају починиоце овог страшног злочина и на тај начин покажу да су заиста, а не само деклеративно, посвећени праву и правди.

„Са жаљењем подсећамо да још увек нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна, Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини“, подсећа Канцеларија за КиМ  

Додаје да је коначно расветљавање ових злочина и проналажење и кажњавање њихових виновника, али и починилаца свих организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини пут ка изградњи међусобног поверења и нормализацији односа у покрајини.

„На крају, тражимо од међународних институција на Косову и Метохији да уложе свој ауторитет и пруже заштиту свим медијским радницима и да им обезбеде услове за безбедан и несметан рад“.

На данашњи дан, пре двадесет три године, на путу Ораховац-Велика Хоча, отети, су новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Породице отетих новинара, колеге и цела јавност до данас немају никаквe званичне информације о њиховој судбини.

Повезани чланци

Back to top button