Канцеларија за КиМ: Куртијева запаљива реторика разлог напада на Србе

Синоћњи инцидент у којем су двојица младића српске националности из Партеша Божидар С. и Велибор Д. брутално нападнути када је на њих ножем насрнуо мушкарац албанске националности снажно је забринуо и унео немир међу српски народ у Косовском Поморављу.

Овај брутални напад догодио се претходне ноћи у селу Стража код Новог Брда, а Божидар и Велибор су превезени у гњиланску болницу где су им констатоване тешке повреде и убоди у пределу грудног коша и само пуком срећом нису животно угрожени, а Канцеларија за КиМ пружиће сву неопходну помоћ повређеним младићима.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, напад се дешава се након серије етничких инцидената усмерених према Србима на КиМ којима смо сведочили претходног викенда, а на које су остали неми и представници из Приштине, али и међународне заједнице.

„Канцеларија за Косово и Метохију више пута је упозоравала да нереаговање и политика некажњавања стимулативно делује на подизање тензија на терену, које су сада кулминирале нападом на двојицу српских младића. Шта треба да се деси да представници међунаридне заједнице озбиљно схвате повећање броја етнички мотивисаних инцидената и предузму кораке из своје надлежности да заштите Србе на КиМ?“, пита Канцеларија за КиМ.

Додаје се да се Срби оркестрирано, без сумње, нападају под диригентском палицом Аљбина Куртија који у свом запаљивом речнику свакодневно напада Србе и тиме од њих прави легитимне мете.

„Срамно је и недопустиво да се у 21. веку и у срцу Европе наочиглед читаве међународне заједнице одвија отворено насиље које има за циљ да етнички очистити тероторију КиМ од Срба. Насилници се не кажњавају, злочини према Србима се не осуђују и то је велика флека на образу међународних званичника“, закључује се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button