Канцеларија за КиМ: Обијене куће и црква у Богошевцу

Мештани засеока Богошевце у Средачкој жупи код Призрена, приликом недавног боравка у свом родном месту, 12. децембра, затекли су обијене капије и врата на више кућа, а том приликом су приметили и да су им покрадени кућни апарати, гардероба и други предмети.

У истом селу обијена је и црква Светог Николе која датира с краја 16 века. Обиласком села, мештани су приметили да је више кућа њихових комшија такође обијено и да је у њима извршена преметачина. Према њиховим речима, ово је већ четврти пут да се становницима засеока Богошевце плански и масовно обијају и пљачкају домови.

Овога пута изгредници су похарали и локалну цркву. Како су мештани приметили и о томе обавестили Канцеларију за Косово и Метохију, лопови су разбили и катанац од улазних врата цркве Светог Николе, поломили стакло рама од икона, извршили преметачину и однели новац који су верници остављали на икони.

Фото: Канцеларија за КиМ

У засеоку Богошевце је пре рата живело око стотинка Срба, који ни данас не могу да буду спокојни приликом обиласка домова које су морали, не својом вољом, да напусте и светиња које сведоче о њиховом трајању на овим просторима.

Канцеларија за КиМ саопштава да овакви инциденти показују и објашњавају због чега је стопа повратка Срба на Косову и Метохији мања од два одсто и најмања у једном постконфликтном подручју.

„Уз свакодневна застрашивања и хапшења, Срби се на Косову и Метохији суочавају са готово свакодневним институционалним, економским и неретко физичким насиљем од стране Приштине, за која по правилу нико не одговара, нити се сви такви инциденти више и пријављују Косовској полицији, с обзиром на то да се њиховим односом према Србима и некажњавањем изгредника, руше сви мостови поверења“, наведено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button