Канцеларија за КиМ: Велика Албанија фашистички концепт – Ричард Гренел: Курти говори о распаду своје државе

Дирекотр Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да Аљбин Курти најављујући стварање законских основа за референдум о уједињењу самопроглашеног Косова и Албаније, односно стварању такозване велике Албаније, не руши само међународно право, већ и сваку могућност стварања трајног мира и стабилности на западном Балкану.

„Косово и Метохија, као интегрални део територије Србије, не може да се уједини са неком другом државом, а сваки једнострани покушај да се то уради изазвао би несагледиве последице и на трајан начин неповратно уништио сваку могућност да се српско-албански односи развијају у правцу пријатељства и сарадње. Подсећам да је такозвана велика Албанија фашистички концепт, који подразумева насилно прекрајање граница и стварање етнички чистог албанског простора на рачун суседних држава и народа, и сваки корак у том правцу значио би потпаљивање новог бурета барута на Балкану“, рекао је Петковић.

Позвао је међународну заједницу да хитно и оштро реагује на наговештај велике невоље и трагедије, чији је, како је нагласио, Курти весник, јер давање ветра у једра великоалбанском пројекту не може да изроди ништа добро.

Гренел: Зашто Курти говори о распаду своје државе?

Поводом Куртијевих изјава о уједињењу Косова са Албанијом огласио се и бивши изасланик Донлда Трама Ричард Гренел који је од администрације америчког председника Џоа Бајдена затражио да осуди изјаве косовског лидера. Ж

Реагујући на текст у Евро Њузу у коме лидер Самоопредељења каже да би гласао за уједињење Косова са Албанијом Гренел је на твитеру написао:

„Ово мора да осуди ЏО Бајден и његова администрација. Зашто Аљбин Курти говори о распаду своје државе“’?

Повезани чланци

Back to top button