Канцеларија за КиМ: Велики покушај преваре Куртија и његових ментора

Канцеларија за КиМ је саопштила да је у току покушај велике преваре Аљбина Куртија уз подршку његових појединих ментора. Како би обманули Савет Европе, Курти и Гервала су у последњи час, пред почетак састанка Комитета министара СЕ, послали писмо, у коме наводе да ће до краја месеца наводно испунити своју обавезу и послати нацрт статута ЗСО тзв. Уставном суду Косова, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

У писму се додатно каже како тај статут саставља Курти, у координацији са њему лојалним Србима са Косова, а на основу документа који је израдила немачка фондација Фридрих Еберт.

„Реч је о чистом фалсификату, путем којег Курти жели да избегне своје обавезе из дијалога. Прво, према постигнутим споразумима у Бриселу, коначни Статут се договара и усваја у дијалогу на високом нивоу, тако да нема говора да то може да буде једнострани акт Приштине!

Друго, такође према споразумима, Нацрт Статута ЗСО је у надлежности Управљачког тима, који је 2. маја 2023. у Бриселу, у Дијалогу на високом нивоу, представио свој Нацрт.

Треће, Управљачки тим чине Срби са Косова и Метохије и они званично по овом питању заступају интересе српског народа на КиМ, са којима су више месеци уско кординирали на писању Нацрта Статута.

Четврто, 21. октобра 2023. велика петорка, заједно са Лајчаком је Београду представила Нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ. Београд је изразио спремност да ради на том документу, као доброј полазној основи, за састављање коначног Статута. Позитиван став према овом документу смо јасно исказали у делу који се односи на поштовање Споразума из 2013. и 2015, и без залажења у питања која би била статусног карактера.

Пето, Нацрт Статута ЕУ Курти је јавно одбио и рекао да о њему не жели да разговара.

Шесто, немогуће је да невладине организације пишу статут ЗСО, а још мање да се такавдокумент подмеће као некакав званичан предлог.

Седмо, никаква мала дружина која се окупила око нелегитимних албанских

градоначелника не може да буде легитимни представник српског народа, са којима би Курти разговарао о Сатуту, посебно имајући у виду да су ти појединци освојили 3,5 одсто албанских гласова на северу, док је те изборе српски народ бојкотовао.

Дакле, Савет Европе не сме да наседне на превару, јер све што тренутно Курти ради нема везе са Дијалогом, већ само са његовим једностраним и насилним потезима, упереним против српског народа на КиМ“, закључује се на крају саопштења Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button