Канцеларија за КиМ: Возила хитне помоћи из српских средина задржана на Мердару више сати

Припадници Косовске полиције јутрос, око 6:30 часова, држали су на прелазу Мердаре два возила Хитне помоћи из српских средина на КиМ, под изговором да поседују документа српских институција, које називају паралелним институцијама.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да су српске институције на Косову и Метохији легалне у складу са Уставом и законима Републике Србије и никада не могу бити паралелне.

„То је реалност коју Аљбин Курти жели да насилно укине и зато му је мета све што је српско. Због своје политике мржње и острашћености према српском народу, Аљбин Курти је очигледно спреман и да угрози животе тешко оболелих пацијената и не бира никаква средства у својој политичкој борби“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Прво је на Мердару задржан санитет из Штрпца који је јутрос кренуо да преузме тешко оболелог пацијента С. С. (71), који је оперисан у Нишу од карцинома, а припадници Косовске полиције возача су на прелазу држали више од сат и по времена. Сличан сценарио догодио се и јуче, када је возило са пацијентом на прелазу држано више сати. Потом је на истом прелазу задржано и возило Хитне помоћи из Липљана које је превозило непокретног и тешко оболелог пацијента М. М. (77), који се упутио на здравствену интервенцију у Београд.

Иако су оба возила имала све уредне папире, заводни печат и број, припадници КП на Мердару тврдили су да такви документи нису валидни и да следећи пут возила неће моћи да прођу, иако оваква медицинска документација представља валидни основ за прелаз административне линије.

„Нема сумње да је по налогу Аљбина Куртија почео лов на медицинске установе и пацијенте из српских средина на КиМ, баш као што је у време пандемије корона вируса прогонио српске лекаре и ловио српске вакцине“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додаје се да Курти уместо да формира Заједницу српских општина, у оквиру које би, у складу са Првим бриселским споразумом, функционисале и српске здравствене институције, просвета и локална самоуправа, он заправо гази све договоре и наставља да урушава дијалог.

„Животи и здравље људи морају бити изнад сваке дневне политике и Канцеларија за Косово и Метохију очекује и од међународних представника да уложе свој ауторитет и стану на пут оваквом антицивилизацијском и нехуманом поступању власти Привремених инатитуција у Приштини“.

Повезани чланци

Back to top button