Канцлерарија за КиМ: Престати са политиком некажњавање напада на Србе

Канцеларија за КиМ је сопштила је да су мучки напад, претње и провокације по етничкој основи на петорицу српских младића у Лапљем селу код Грачанице, од стране двојице Албанаца, директна последица политике мржње коју свакодневно генерише Приштина.

У саопштењу се наводи да се на мети екстремиста нашла српска омладина и они тек пуком срећом нису повређени у инциденту, у ком су на њих од стране Албанаца потезани ножеви, са очигледном намером да буду и употребљени.

„Овај инцидент до когa је дошло испред Средњошколског центра унео је огромну забринутост и страх у српску заједницу која живи у Грачаници и на централном Kосову и Метохији, јер се родитељи са правом питају како смеју децу да пусте без пратње напоље“, наглашено је у саопштењу и додаје:

„Све чешће на мети екстремних Албанаца налазе се српска деца која немају права на мирно и безбрижно одрастање само зато што носе српско име и презиме. Оваквој шовинистичкој, екстремистичкој политици Приштине која ескалира свакога дана и генерише опасне етничке инциденте према свему српском, међународна заједница мора да стане на пут, уз јасну осуду и реакцију на синоћњи напад“.

Захтева се да починиоци буду приведени, уз притисак на Приштину да прекине са политиком некажњавања, јер она тиме, подсећа се, само додатно стимулише изгреднике.

Повезани чланци

Back to top button