„Касица прасица“ гостује у Лепосавићу, Готовуши и Великој Хочи

Представа „Касица прасица“ Народног позоришта из Прштине у режији Ксеније Крнајски гостоваће у Лепоасвићу, Готовушу код Штрпца у Великој Хочи.

Представа је постављена према тексту Ежена Лабиша а према преводу Данила Киша. Ансамбл НПП-а је овај комад премијерно извео 22. марта ове године на матичној сцени у Грачаници.

Распоред гостовања:

13. јуна од 19.00 у ЦЗК „Сава Дечанац“ у Лепосавићу

14. јуна од 18.00 у ОШ „Рајко Урошевић“ у Готовуши (У случају лошег времена, представа ће бити одиграна у Дому културе у Штрпцу)

15. јуна од 18.00 у Дому културе у Великој Хочи

Фото: Ризница

„Група згубидана, довољно лукавих да живе од туђег рада, живи у малом месту и као главни друштвени догађај имају играње карата суботом. Скупљају новац од улога и премије и планирају да са њим учине нешто крупно од ‘опште користи’. То крупно се, кад се новац изброји, претвори у гомилу ситних интереса.

Лабиш је у овом свом водвиљу из 1864. сочно и духовито исхеклао ликове које глумци и 150 година касније са узбуђењем играју на сценама широм света, а публика се смеје малограђанштини, необразованости, митоманији и себичлуку, баш као да је то о ‘тамо некима’, а не о ‘овде, нама’.

Ежен Лабиш (1815-1888) највеселији француски писац XIX века, каквим га критика сматра, академик, подигао је на највиши ниво уметнички углед водвиља, до тада недовољно цењеног комичког жанра, а са становишта социјалне критике нимало безазлене врсте. Његови најпознатији комади су: „Флорентински шешир“ (Un Chapeau de paille d’Italie), „Перишонов пут“ (Le Voyage de M. Périchon), „Нашла врећа закрпу“ (La Poudre aux yeux), „Kасица прасица“ (La Cagnotte)…

 За сценографију у представи „Касица прасица“ су били задужени Горан Стојчетовић и Kсенија Kрнајски, костимографкиња је Селена Орб, а композитор Владимир Петричевић. Сценски покрет је решила Исидора Станишић, дизајн светла је урадио Радомир Стаменковић.

У представи играју: Бојан Стојчетовић као Шамбурси, Александра Цуцић као Леонида, Милица Буразер као Бланша, Бранко Бабовић као Kоладан, Немања Јаничић као Kорданбоа, Тамара Томановић као Бокантен, Никола Станковић као Феликс, Раде Маричић као Силвен, Јелена Орловић као Бенжамен/Жозеф, Никола Ђорђевић као Кокарел и Небојша Ђорђевић као инспектор.

Повезани чланци

Back to top button