КФОР позива: Уздржати се од сваке врсте насиља

Мисија међународних војних снага на Косову осудила је једностране акте који доводе до ескалације насиља. Кфор је саопштио да пажљиво прати ситуацију на северу и позвао све стране да се уздрже од аката насиља, преносе приштински медији.

„Кфор помно прати ситуацију у општинама на северу Косова, где је низ сукоба изазван насилним уласком новоизабраних градоначелника у зграде општина. Ово је изузетно опасно за процес нормализације и ризикује даљу ескалацију тензија. КФОР оштро осуђује ове једностране акте и позива све стране да се уздрже од насиља које би могло да угрози безбедност на Косову. Координација међу свим актерима је од суштинског значаја како би се избегли даљи сукоби. Први приоритет Кфора остаје обезбеђивање безбедног окружења, у складу са мандатом Савета безбедности УН“, наводи се у саопштењу међународне војне мисије.

Командант КФОР-а Анђело Ристуча разговарао је са приштинским премијером Аљбином Куртијем који је рекао да је Косовска полиција извршила службену дужност те да су општински објекти у власништву Косова. Полиција је у саопштењу навела да је ситуација на северу Косова сада мирна те да је реагововала искључиво у одбрни јер су грађани на северу игнорисали законске захтеве.

(Ризница)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button