Киднаповани и нестали су хуманитарно а не политичко питање

Удружења породица кинднапованих и несталих “Косметски страдалници” и Ресурског центра за настала лица састала су се Приштини где су у оквиру округлог стола  “Комшија, јеси ли добро?” разговарали о решавњу судбине несталих Срба, Албанаца, Рома и припадника осталих заједница.

Циљ је да се пронађе свих 1612 несталих, а од предстојећег сусрета председника Вучића и приштинског премијера Аљбина Куртија породице не очекују много, поручено је са сакупта у Приштини.  

Бајрам Ћеркинај, фото: Ризница

Како је раније најављено у приштинским и београдским медијима питање несталих лица требало би да буде једна од тема наредног сусрета председника Србије Александра Вучића и премијера прштинских институција Аљбина Куртија 2. маја у Бриселу. Удружења породица киднапованих и несталих лица из Београда и Приштине од сусрета двојице лидера у Бриселу Бне очекују много.

Проблем киднапованих и несталих је хуманитарно, а не политичко питање, поручује Бајрам Ћеркинај из приштинског Ресорског цетнра за нестала лица.

„Наш циљ је да пронађемо још 1612 људи, оно колико је урађено је причам ти причу, а колико се ради да се посмртни остаци врате породица то је да ти причам причу. Много тога се може поправити када би политика то хтела она гуши овај процес“, рекао је Ћеркинај.  

Гордана Ђикановић, фото: Ризница

Гордана Ђикановић члан Удружења породица киднапованих и несталих Косметски страдалници наводи да је незадовољство и код албанских и код српских породица огромно јер, тврди, ниједна власт до сада није ништа урадила да се нешто промени набоље.

„Нестала лица су за четврт века за све власти била невидљива“, казала је Ђикановићева и истакла да Удружења и породице несталих не одустају од потраге.

Негован Маврић, заменик директора Ресурсног центра за нестала лица у Приштини истиче да би проблем несталих требало изузети из дневно полтичких дешавања и непрестано радити на томе да породице, када већ нису могле да се обрадују живима добију посмртне остатке сваојих најмилијих.

Фото: Ризница

У овом случају проток времена је највечи непријатељ фамилијама, рекао је Маврић.  

Чланови и представници удружења породица киднапованих и несталих лица положиле су венце и цвеће на спомен обележје несталим особама испред Скупштине у Приштини.

Округлом столу који су организовале Грађанске инцијативе из Београда и Интегра из Приштине, а који је подржан од стране ЕУ приствовали су представници Швајцарске и Британске амбасаде, као и мисије Еулекс.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button