Ко је одговоран за убиство српских младића у Пећи?

Данас се навршавају 22. године од убиства шесторице српских младића у кафићу „Панда“ у Пећи. Починиоци овог злочина, као и осумњичени ни данас нису познати јавности.

Током сукоба на Косову и Метохији, 14. децембра 1998. године непознати нападачи напали су кафић „Панда“ у Пећи убивши шест српских младића, док су 15. ранили. Страдали су: Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифковић (17) и Иван Радевић (25).

Убиство шесторице младића сматрало се осветом за убиство 34 чланова ОВК који су раније тог дана на граници са Албанијом упали у „легитимну заседу Војске Југославије“.

Одмах након злочина уследила су хапшења у Пећи, али на крају нико није осумњичен.

Годинама се спекулисалисало да су злочин извршили припадници ОВК, онда је приписиван чак и страним службама. Међутим, након изјаве тадашњег премијера Србије Александра Вучића 2014. године о томе да злочин нису починили припадници страних служби и да ће српска јавност морати да се суочи са неким истинама, те да нема доказа да су младиће убили Албанци, дала је аргументе уверењима да иза убистава стоје припадници српских служби безбедности. Истрага није потврдила ни једну верзију.

Према полицијским и војним извештајима, напад у кафићу Панда у Пећи извршила су два маскирана нападача обучена у црне униформе с ознакама ОВК, која су кафић засула рафалном паљбом из калашњикова. На лицу места погинула су четири младића, више њих је рањено, док су двојица касније подлегла ранама.

У извештају Мисије ОЕБС-а из тог периода пише да је масакр над српским младићима у Пећи потенцијална одмазда ОВК за убиство 30 њених чланова неколико дана раније током илегалног преласка границе из Албаније.

После убиства младића српска полиција је привела око 150 Албанаца, међутим нико на крају није одговарао за тај злочин. Случај није покренут ни у косовском правосуђу, а њиме се није бавио ни Еулекс.

Случај Панда је у новембру 2015. Тужилаштво за ратне злочине уступило Тужилаштву за организовани криминал (ТОК). ТОК је до 2017. године испитао 35 сведока и „прибавио бројне материјалне доказе“, пише Инсајдер.

Међутим, до данас, ниједна особа није ухапшена поводом злочина у кафићу Панда.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је прошле године да нема нових сазнања о овом злочину, док је тадашњи министар полиције Небојша Стефановић рекао да би било занимљиво чути шта су Кфор, Еулекс и Унмик открили.

Брнабић је рекла да надлежни раде свој посао и да је тешко решавати злочине које нико није решавао 20 година.

„Кад се буде саопштила истина, Србија ће се скаменити – изјавила је Милена Радевић, мајка настрадалог Ивана Преноси, лист Данас.

„Док смо молили за помоћ разне политичаре и представнике државних органа, с једног утицајног места ми је речено да би најбоље било да ставимо тачку на тај случа. Месец дана нисам могла да дођем к себи после тих речи“, присећа се Милена.

Пећанци су били згрожени када је у Дневнику 3 РТС-а информација о убиству деце објављена пред саму временску прогнозу, и то у форми скраћене вести. Дежурни уредник је претходно одбио да прими извештај дописника из Пећи јер није имао званичну изјаву истражног судије, коју те ноћи није било могуће добити.

Иначе, РТС је пар дана пре масакра у ударном Дневнику две ноћи заредом читао саопштење ОВК у којем се најављују напади на локале где се окупља српска омладина. Власти, међутим, нису ограничиле или забраниле рад угоститељима у ноћним сатима, иако је ОВК, којом је командовао Рамуш Харадинај, била у жестокој офанзиви.

На дан сахране, 16. децембра, опело је служио Његова светост патријарх српски Павле, али нико из државног врха се није удостојио да дође из Београда и присуствује сахрани. Из Београда је у Пећ дошао једино Војислав Михаиловић, потпредседник Скупштине Србије, из редова опозиције.

После неколико дана, полиција је ухапсила двадесетак Албанаца за које је речено да су организовали напад на „Панду“. Никола Шаиновић, тада потпредседник Савезне владе задужен за Косово, славодобитно је саопштио да је случај „Панда“ решен.

„Кад су ухапсили ту групу, један пријатељ из пећког СУП-а ми је у поверењу казао да ти Албанци немају никакве везе с „Пандом“, да су то обични кокошари“, сећа се Лјубомир Ристић, отац убијеног Светислава, о чему је писао лист Данас.

(Извор: Инсајдер, Данас)

Повезани чланци

Back to top button