Косово: Ремдисивира нема у здравственим установама али апотеке пуне, ампула по цени од 180 до 200 евра

На Косову цвета посао трговине лековима против коронавируса, а цене се крећу у распону и до 2.000 евра, уколико је за лечење потребно 10 ампула овог лека, пише портал Калзо.ком.

Ремдесивир, један од најуспешнијих лекова који се користи за лечење вируса Ковид 19 у приштинским апотекама може се купити по јако високим ценама. Министарство здравља Косова још увек није обезбедило примену лека у болницама, док се с друге стране лек може пронаћи у слободној продаји у апотекама.

Новинар портала Калзо.ком (Kallxo.com) у жељи да сазна како се Ремдесивир продаје, потражио га је у једној од апотека у Приштини. Апотекар је рекао је да ампула кошта 180 евра, за пет ампула затражио је 900 евра, док је за 10 било потребно издвојити 1. 800 евра. Такође је понудио и попуст од пет евра по ампули, уколико купац затражи 10 ампула Ремдесивира.

Други лек који се користи за лечење коронавируса Фавипиравир може се купити по цени од 75 евра.

Новинари овог приштинског портала откривају да се цене лека Ремдисивир крећу у распону од 180 до 200 евра по ампули.

У косовском Министарству здравља кажу да чекају на испоруку веома траженог лека против Ковида 19, те да је поново расписан тендер за набавку. Како је речено, претходни је поништен јер су се компаније које нису прошли тендер жалиле. На тендеру се пријавило 16 компанија.  

Инфектолог Салих Ахмети потврдио да пацијенти заражени коронавирусом сами купују Ремдесивир.

“Имамо обећања из Министарства да ћемо бити снабдевени, али сада они сами купују лек “, рекао је Ахмети.

(извор: Kallxo.com)

Повезани чланци

Back to top button