Косовска Каменица: Формирана комисија за процену штете, почела санација оштећеног

Штета од поплава у Општини Косовска Каменица, према грубим проценама, достиже чак неколико милиона евра, каже је за портал Riznica.net потпредседник општине Бојан Стаменковић.

Како је раније саопштио градоначелник варошице на крајњем истоку Косова Ћендрон Кастрати, набујали потоци и Крива река потпуно су уништили или оштетили осам мостова и већи број путева.
Општина је формирала комисије чији састав чине директори различитих општинских департмана, а која ће ових дана на терену обављати процену штете.

„Ми смо грађане обавестили о бројевима телефона на које ће моћи да позову и пријаве штету. Комисија за процену настале штете излази по позиву на терен, после чега се прави листа најугроженијих домаћинстава која ће имати приоритет при санацији и поправци оштећеног“, појашњава Стаменковић.

Мост који је спаја Косовску Каменицу са селом Ајновце највише је страдао, тако да се не може поправити. Због тога су 12 села и даље одсечена од света,  

„Сутра или најкасније у понедељак крећемо са радовима, биће постављен понтонски мост како би саобраћај поново био успостављен, а људи могли да се крећу. Упоредо са тим почеће изградња новог моста“, каже Станковић.

Дуги већи мост који је оштетила бујица и није за употребу је у селу Мочаре. Стаменковић наглашава да је проблем привремено решен.

Ми смо оспособили пут за Доње Мочаре до којег се сада стиже из правца Горњег Мочара, а предстоји нам и потпуно оспособљавање тог моста. На срећу мост није претрпео велика оштећења, бујица је однела само прилаз тако да ће се и овај проблем убрзо решити насипањем земље и песка и изградњом новог прилаза“, рекао је потпредседник општине Косовска Каменица.

Каже да снег данас отежава рад теренским екипама које и даље помажу угроженим домаћинствима.

„Наших шест ватрогасних екипа су даноноћно на терену заједно са општинским тимом за ванредне ситуације, људи су исцрпљени и уморни али не престају да раде“, тврди Стаменковић.

Замењен је и трафо у селу Беривојцу тако да је и за ово и за остала села обезбеђено уредно снабдевање струјом. Претходни трафо бујица је померила из лежишта и однела.

Подсетио је да општина нема буџетских средстава да санира комплетну штету насталу на важним инфраструктурним објектима те да им је помоћ централни институције из Приштине заиста неопходна.

Општину Косовска Каменица јуче је посетио и косовски премијер Авдулах Хоти обећавши хитан пакет мера за сузбијање огромних последица насталих услед поплава које су погодиле ову локалну самоуправу.

На седници општинског кризног штаба проглашено је ванредно стање на читавој територији Каменице. Ситуација ће, како је потврђено, потрајати све док се не санирају најтежа оштећења на инфраструктури.  

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button