Kosovska policija sprečila sveštenike da održe liturgiju u Hramu Hrista Spasa

Kosovska policija je sprečila jutros dvojicu sveštenika da povodom Spasovdana održe liturgiju i hramu Hrista Spasa u Prištini saznaje Riznica.

Oko desetak naoružanih policajaca u pancirima nisu dozvolili sveštenicima Staniši Arsiću i Zoranu Gođevcu da u Hramu obave službu. Pripadnici kosovske policije nisu želeli da sveštenicima obrazlože zbog čega nije dozvoljeno da se obavi bogosluženje.

Praznična liturgija i presecanje slavskog kolača na kraju je obavljeno u crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Prištinski paroh Staniša Arsić je potvrdio da je sveštensvo iz crkve Svetog Nikole u Prištini jutros oko pola 5 krenulo da služi svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u tom gradu, ali da su u tome sprečeni.

„Nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, nakon čega je veći broj policajaca, jedan korodon od osam policajaca bio kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila  sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju. Oduzevši nam dokumenta, morali smo da se vratimo nazad u crkvu Svetog Nikole“, rekao je Arsić.

Na Spasovdan 2021. godine, vladika raško – prizrenski Teodosije održao je u Hramu Hrista Spasa u Prištini, u prisustvu desetak vernika, prvu liturgiju od 1998. godine.

I.M.

Povezani članci

Back to top button