Косовска полиција ушла у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу

Косовска полиција ушла је у поподне у зграду општине Лепосавић на исти начин како је то данас, нешто после 13 часова, урађено у Звечану. Полицајци су бацили сузавце и шок бомбе, разбили живи зид који су телима чинили грађани и улетели у зграду локалне самоуправе.

У згрду општине Лепосавић потом је блиндираним возилима довезен нови грдоначелник Љуљзим Хетими који је победио на недавно одржаним локалним изборима на северу у организацији Приштиине, а које су Срби, бојкотовали.

Фото: Ризница

Контролу над општинском зградом приштинске власти су преузеле и у Зубином Потоку тамо је у присуству полиције новоизабрани градоначелник Измир Зећири ушао у зграду општине и тако преузео контролу власти у овој српској средини. Грађани су се окупили испред и протестовали и тамо је ситуација јако напета и оправдана је бојазан да најмањи непромишљени поступак може да ескалира у нешто веће.

Испред зграде општине Звечан повуко се један број оклопних транспоретера остало их је неколико и  још увек обезбеђују улаз у објекат. У блокади је и централна градска улица у Звечану која води до општине. Овде је данас после 13 часова грађани телима штитили улаз у општину али је полиција бацила сузавце и шок бомбе и пендрецима насрнуала на њих. Запаљено је и возило полиције и најмање једно цивилно возило је оштећено током данашње акције полиције. На згрди општине разбијена су стакла на улазним вратима. Око 15 часова бачен је и сузавац на окупљене грађане око цркве у Звечану. Није било повређених приликом овог инцидента.

Општина Лепосавић, фото: Ризница

Према званичним информацијама у митровачкој болници указана је помоћ десетини грађана са лакшим повредама нанетим од удараца али и сузаваца након насилне полицијске акције и упада полиције, повреде су саниране, није било потребе за њиховим задржавањем у болници и они су упућени кућама, потврдђено нам је од дежурне лекарске екипе.

Зграду општине Звечан и даље обезезбеђују припадници специјалне полиције косова наоружани до зуба под пуном ратном опремом и са прстом на обарачу. Припадникци финског и пољског контиген КФОР-а стационирани си у близини старог звечанског моста преко Ибра не контролишу саобраћај али прате ситуацију на терену.

У Звечану и северној Косовској Митровици затврене су све радње и локали.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button