Косовски Савет за заштиту људских права: Међународна заједеница да изврши притисак на Србију да ослободи Тефика Мустафу

Савет за заштиту људских права и слобода на Косову упутило је јавне критике на рачун приштинског Министарства спољних послова и дијаспоре због начина на који су реаговали после  хапшења Тефика Мустафе на административном прелазу Мердаре.

Власти Републике Србије терете овог Албанца за ратне злочине почињене на Косову и Метохији током 1998. и 99. године, а из Приштине су од међународне заједнице затражили да утиче на српске власти како би Тефик Мустафа био ослобођен.

Из ове организације је упућен позив грађанима да не путују кроз Србију јер организације за људска права неће моћи да реагују у случају њиховог хаопшења те да ће имати проблема да им обезбеде ефикасну правну заштиту.

„Србија користи хапшење косовских држављана српске националности, осумњичених за ратне злочине, за хапшење и малтретирање косовских Албанаца који путују кроз Србију“, наведено је, између осталог и саопштењу Савета за заштиту људских права.

У последње три године у Србији је, како је наведено, ухапшено више косовских Албанаца због сумње да су починили злочине током рата у периоду 1998-99.

Српске власти су 17. априла ове године на граничном прелазу са Хрватском ухапсиле Садика Дуракуа, под истом сумњом и њему је одређен једномесечни притвор.  

Повезани чланци

Back to top button