Костић: Бојковић није ратни злочинац, хапшење још један вид Куртијевог притиска на Србе из Прилужја

Председник привременог органа за општину Вучитрн Милан Костић каже да је хапшење неговог суграђанина Томице Бојкоивића спроведено у циљу застрашивања Срба који су, како је оценио, постали таоци Куртијеве политике.

„Ми смо таоци његове политике и он (Курти) ако не буде могао да оствари неки циљ можда ће у једном тренутку напасти људе јужно и северно од Ибра како би у једном тренутку завршио тај посао“, каже Костић и додаје да забрињава чињеница да сви међународни представици ћуте на овакве поступке из Приштине.   

Бојковић је други Србин из Прилужја кога Тужилаштво у Приштини терети за наводни ратни злочин. Претходно су 20. септембра у овом месту косовски специјалци ухаписили Зорана Костића (73) коме је у Специјалном одељењеу Основног суда у Приштини одређен притовор од 30 дана. Иста мера тога дана одређена је и Илији Елезовићу (68) и Драгану Миловићу (56) које Приштина такође терети да су у периоду 1998 – 1999. починили ратне злочине.

На Куртијевим списковима за наводне ратне злочине може се наћи сваки Србин, тврди председник ПО за оптштину Вучитрн Милан Костић и додаје да је у питању још један вид притиска на Србе из овог места који опстају у потпуном албанском окружењу.

„Ми смо се као село одржали. У основној школи је више од 220 деце, ту је и средња школа. Народ је ту, рађају се деца, нешто се дешава, а он (Курти) сада обавља притисак и хапси људи који немају везе са ратним злочинима нити учешћем у рату“, рекао је Костић.

Томици Бојковићу (52) кога је косовска полиција ухапсила јуче поподне на Мердару због наводног ратног злочина, после саслушања одређено је полицијско задржавање од 48 сати, потврдила је његов адвокат Јована Филиповић.

Бојковић је ухапшен по повратку из Крушевца, где повремено борави са породицом, а до сада је више пута прелазио преко административног прелаза Мердаре. Отац је троје деце, угледан домаћин у Прилужју, где живи у породичној кући. Играо је у фолклору и није учествовао у ратним сукобима 1999, истичу Срби из овог места.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button