Ковић: Долази ново време које не мора да буде лоше по нас

Ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, историчар Милош Ковић изјавио је после сахране патријарха Иринеја за Новости, да је упокојење српског патријарха, митрополита Амфилохија и владике Милутина завршетак једне епохе.

„Видели смо шта је то значило када нас је на овом свету напустио патријарх Павле. Са патријархом Иринејем завршава се једна епоха, и то видимо и по томе што су се готово у исто време упокојили и митрополит Амфилохије и владика Милутин. Долази ново време, које не мора да буде лоше по нас. У Црној Гори смо после дужег времена осетили укус победе, и у ту победу нас је водила СПЦ. Ако се тако настави можда ћемо сведочити да је у време патријарха Иринеја посејано семе победе. И да ће можда време које ће доћи донети још неке веће победе. Односи снага у свету се мењају и ако будемо паметни, то све може да буде у нашу корист – рекао је професор Ковић.

Поручио је да се точак секуларизма, покренут у 18. веку, сада успорио и да се свуда у свету може приметити обнова побожности. Професор ове промене посматра са оптимизмом.

„Што се тиче цркве, тај точак секуларизма који је покренут у 18. веку успорио је свој ход. И то видимо и на западној хемисфери и у САД – ми видимо обнову побожности. И то је такође нешто што може да значи боља времена за СПЦ. Дакле, оно што се од нас тражи у будућности, по мом мишљењу, јесте да схватимо где је наша снага, где су кладенци наше виталности. Да разумемо да њих чува СПЦ и да чувамо своју цркву и онда ће она сачувати нас. Да будемо трезвени и да настојимо да мало боље разумемо свет“, рекао Ковић.

Извор
Новости

Повезани чланци

Back to top button