Краснићи објавио коначну верзију административног упутства за смену градоначелника на северу КиМ

Министарство администрације и локалне самоуправе у Приштини завршило је израду Административног упутства за грађанску иницијативу за смену председника општина на северу Косова и Метохије саопштио је министар Ељберт Краснићи, а преноси Репортери.

Краснићи је појасно да су домаће и међународне институције, као и радне групе, биле укључене у дискусију, радним и стручним консултација у изради ових административних упутстава.

„Било је много коментара и сугестија у вези са овим питањем, с обзиром на то да је то први пут да се њиме бави нормативна регулатива. Сви они су адресирани и најсадржајнији део је адресиран. Упутство дају могућност практичне реализације законом гарантованог права локалној самоуправи. Овим правом се обезбеђује остваривање воље грађана у односу на председника општине, којег сами грађани непосредно бирају“, написао је Краснићи на свом Фејсбук профилу.

Изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими потврдили су 10. јула да су на састанку у Братислави постигли договор о деескалацији тензија на северу.

Дан касније представљени су и конкретни кораци који су предвиђали повлачење косовске полиције из и око општинских зграда на северу КиМ, организовање ванредних локалних избора крајем лета и повратак дијалогу за нормализацију односа Београда и Приштине.

Повезани чланци

Back to top button