Краснићи: Статут ЗСО требало да буде написан у сарадњи са САД

Председник Демократске странке Косова (ПДК) Мемљи Краснићи је изјавио да се не слаже са нацртом статута ЗСО те да би он требало да буде написан у садарањи са САД, преносе приштински медији.

У изјави за РТВ 21 Краснићи је рекао да предложени нацрт ЗСО угрожава функционисање „Косова“ као државе.

„Мислим да је то лош нацрт, који угрожава апсолутно не на дан оснивања удружења, већ 6 месеци или 5 година касније са субјектом који, поред политичке аутономије, угрожава и функционисање Косова и жалосно је зашто је до овога дошло, јер је ово текст који је својим нечињењем произвео Аљбин Курти“, рекао је лидер ПДК.

Нагласио је да се без Американаца ништа не дешава и решава.

„Започео сам овај процес љубазно са молбом за помоћ америчких стручњака… није касно, није то наука, само немају воље. Имају времена нису смели да заврше тај посао“, рекао је он.

Краснићи је додао да је приштински премијер Курти закаснио у случају Манастира и Дечани те да је нацрт понудио две године раније, био би у повољнијем случају.

Мемљи Краснићи је обећао да ће у првих 100 дана владе ПДК дијалог са Србијом бити „ресетован“.

Нацрт статута ЗСО Београду и Приптини су 21. октобра представили представници Европске уније , Сједињених Држава, Француске, Немачке и Италије.

Курти је 3. новембра посланицима тзв. Скупштине Косова рекао да су му представници „велике петорке” тражили гаранцију да неће објавити нацрт статута како би избегао „злоупотребе”. Он је нагласио да може да изнесе само своју политичку оцену, те да верује да документ појашњава ситуацију у вези са признавањем Косова.

Договор о Асоцијацији или Зајденици српских општина Београд и Приштина постигли су 2013. године, а затим 2015. године и принципе за њено оснивање.

Повезани чланци

Back to top button