Крипта Саборног Храма у Подгорици биће гробно место Митрополита Амфилохија, лилтургију заупокојене служиће Патријарх Иринеј

Сахрана Митрополита црногорско – приморског Амфилохија биће обављена у недељу 1. новембра у крипти Саборног Храма у Подгорици. Архијерејску литургију заупокојене служиће Патријарх Иринеј, саопштио је Епископски савет СПЦ у Црној Гори.

Православна Митрополија црногорско – приморска је навела да ће на празник Светог Петра Цетињског у 9 часова бити служена света заупокојена Литургија у Цетињском Манастиру. Испраћај митрополитових земних остатака за Подгорицу биће у 13 часова.

Молитвени дочек у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици планиран је у 14 часова.

У недељу 1. новембра света архијерејска заупокојена литургија биће служена у 9 часова.

Литургију ће служити Његова Светост Патријарх Иринеј уз саслужење више архијереја. Након литургије биће служено архијерејско опело, а након тога ће се обавити сахрана у крипти Саборног Храма у Подгорици.

Митрополија црногорско-приморска апелује да се грађане, који буду дошли да испрате упокојеног Митрополита, придржавају прописаних здравствених мера.

„Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које је новопрестављени Митрополит уживао, још једном апелујемо на све учеснике испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, да носе маске и држе дистанцу. У циљу обезбјеђивања што веће заштите набављено је 5000 заштитних медицинских маски које ће данас бити подијељене онима који не буду исту имали.

Нека нас и у овој ситуацији води она чувана  мудрост Марка Миљанова, јунаштвом да бранимо себе од других, а чојством да бранимо и чувамо друге од себе. Такав је био и наш Митрополит и томе нас је учио“, наведено је у саопштењу Митрополије.

Адниистратор Епархије црногорско – приморске епископ будимљанско-никишићки Јоаникије

Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије именован је за администратора Епархије црногорско приморске, одлучио је након упокојења митрополита Амфилохија Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве. Одлука је донета јуче после телефонске седнице, саопштила је Митрополија црногорско – приморска.

Повезани чланци

Back to top button