Кристофер Хил: Албанија и Србија раде заједно као никада раније

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил рекао је данас да се дешава историјска промена јер Албанија и Србија раде заједно као никада раније.

Хил је навео да је недавно био у Албанији и да је од високог званичника чуо да је једна од највећих ствари која се десила Албанији отварање граница кроз иницијативу Отворени Балкан.

Додао је да је питање приближавања економских тржишта региона по много чему главни изазов овог века, јер је крајем прошлог  дошло до удаљавања великих држава на Балкану.

„Не желимо да неповерење буде фактор који ће ометати трговинске олакшице“, рекао је Хил на Регионалној конференцији о олакшавању трговинских односа балканских земаља, коју су организовали УСАИД, Светска банка и Влада Швајцарске.

Он је додао да је изазов то што су се на Балкану појавиле многе границе.

„Те границе не треба да деле, већ да уједињују земље. Много је покушаја регионалне интеграције. А један од њих на Балкану је оно што је поменуо министар (Томислав) Момировић и поновићу јер снажно подржавам иницијативу Отворени Балкан, која има за циљ да позове све земље Западног Балкана да се придруже и да, без обзира на њихов статус, можемо да радимо заједно и радимо на отварању граница“, рекао је Хил.

Повезани чланци

Back to top button