Кристофер Хил: ЗСО мора да се формира, споразуми мора да се поштују

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да је битно да се сви сложе око тога да Заједница српских општина (ЗСО) мора да се формира, јер је предвиђена споразумом од пре десет година.

Кристофер Хил, на панелу „Будућност ЕУ и Западног Балкана“ на Копаоник бизнис форуму, изјавио да је десет година веома дуг период за формирање ЗСО, истичући да споразуми морају да се поштују.

„Не морате да будете историчар или антрополог да знате да Срби живе на Косову вековима и имају право да одлучују о својој будућности. То је тест власти у Приштини, да схвате шта мора да се реши да би испунили европске стандарде. Веома је важно да влада у Београду помогне Србима да буду успешни као заједница. Оптимиста сам да то може да се деси“, рекао је Хил.

Оценио је и да је ЕУ најбоља ствар која се догодила Европи у последњих неколико векова, те да постоје тешкоће, али се треба фокусирати на циљ.

„ЕУ је одговорна за решавање проблема и ван ЕУ. Често се замарамо говорећи о бирократији, али сви у Европи треба да теже чланству“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, Србија ће пре или касније постати чланица, чим испуни све потребно, те да су поглавља и кластери тешки за разумевање, али да ствари морају да се дешавају, а да је владавина права апсолутни услов за то.

„Јаке институције – покажите ми јаке институције и имаћете мање корупције и обрнуто. Ултимативно, Србија мора да има јаке политике и реши питање Косова, што је веома тешко“, оценио је Хил.

(Танјуг-РТС)

Повезани чланци

Back to top button