Кризни штаб Општине Грачаница: Зелена зона не значи да је епидемија завршена. Поштовање мера и током празника

Кризни штаб општине Грачаница одржао је данас седницу поводом нових мера Владе Косова о ублажавању последица вируса Ковид 19 како би се утврдила стратегију поштовања мера уочи предстојећих празника, рада јавних и приватних делатности.

Разматране су препоручене мере општина у зеленој зони с обзиром на то да се Грачаница по одлуци владе налази у зони општина са ниским процентом заразе.

У складу са тим, Кризни штаб обавештава јавност да се препоручене мере морају поштовати те да ће се њихова примена у предстојећим данима празника строго контролисати на терену од стране инспекцијских службеника општине Грачаница и Полицијске станице. Наглашава се и да је су за прекршиоце мера предвиђене казне.

Осим обавезног мерења температуре у свим јавним и приватним институцијама, на снази остају заједничке мере о обавезном ношењу маски, забрани окупљања више од 4 особе као и забрана организовања било каквих свечаних церемонија за крај године.

Особама старијим од 65. година дозвољено је да излазе из куће током распореда 6:00 – 10:00 и 16:00 – 19:00 часова. Ван ових термина имају право да излазе само због хитних и здравствених потреба што је неохподно да докажу релевантним документом.

Забрањује се организовање свадби и породичних славља као и верских церемонија и делатности, осим уз учешће уже породице. Одељење инспекције Општине Грачаница биће на терену 24 часа како биосигурало поштовање мере.

За општине са ниском стопом инифицираних вирусом Ковид 19 важе следећа правила:

–   Економским оператерима је дозвољено да раде од 05:00 до 20:00 часова,

–   Трговинским центрима је дозвољено да раде од 05:00 до 20:00 часова,

–   Угоститељским и гастрономским делатностима дозвољено је да раде од 05:00-20:00 часова, док после 20:00 часова могуће су наруџбие са доставом.

–   Јавном превозу је дозвољено да ради користећи до 50% капацитета, уз поштовање „Приручника за заштиту од ширења COVID-19“

– Таксистима је дозвољено да раде са по једним путником на задњењем седишту или до три уколико су чланови породице.

–   Институцијама као што су позоришта, библиотеке, галерије, ансамбли, балети, биоскопи, омладински центри, музеји, културни центри у групама и слично, дозвољено је да раде само до 20:00 часова користећи до 30% простора/површине дотичних објеката, за све активности (како у наступима тако и у вежбама)

–   Дозвољене су спортске активности у затвореним и отвореним просторима, где током вежбања у затвореним просторима могу учествовати до 20 особа, док током такмичења могу учествовати до 50 особа, на основу протокола и домаћих и међународних упутстава као и на основу “Приручника за заштиту од ширења COVID-19”,

–   Дозвољене су теретане и затворени базени за појединачне рекреативне активности користећи само 40% простора/површина.

–    Дозвољене су теретане и затворени базени за појединачне рекреативне активности користећи само 40% простора/површина.

Повезани чланци

Back to top button