Ктиторска слава Високих Дечана: Овде су мисли, сећања и срце српског народа

У присуству великог броја монаштва и свештенства као и верника из свих крајева Србије и окружења манастир Високи Дечани обележио ктиторску славу.

Литургијом коју је предводио митрополит црногорско приморски Јоаникије, уз саслужење епископа рашко- призренског Теодосија, владике новобрдског Илариона, владике будимљанско – никшићког Методија, владике дизелдорфског и целе немачке Григорија обележена је храмовна слава Високих Дечана. Присусвовао је велики број верника који су дошли да се поклоне светом краљу Стефану Дечанском, ктитору ове светиње под заштитом Унеска.

Управо зато је митрополит Јоаникије у својој беседи казао да присуство и служба архијереја, великог броја игумана, свештеника, монаха и монањиха као и верног народа показује шта ова светиња значи српском народу и ко је за нас свети краљ Стефан Дечански.

„Данас су се овде сабрали и са севера југа, истока и запада у велику лавру манастира Дечани као на свој извор. Видимо да је осећање, мисао, срце српског народа овде на Косову и Метохији, посебно у Високим Дечанима, Пећкој Патријаршији, Грачаници, Девичу…и осталим светињама задужбинама наших краљева и царева који су нам оставили свето завештање да их чувамо. Али заправо да нас оне чувају и хране небеским хлебом, да нас оплемењују у духу светоме и у мисији и братској љубави сједињују“, рекао је у беседи после литургије митрополит Јоаникије. Додао је да човек није само разум и ум већ је и срце. Подсетио је да је према светом писму срце центар човековог бића, да Бог гледа на срце, суди и дарује на молитве и вапаје нашег срца.

„А наше срце је овде и испуњени смо данас великим божијим благословима и милостима од светога краља Сетфана Дечанског. Овај сабор је велико окрепљење јер у нашој заједничкој молитиви је велика сила и снага која препорађа цело наше биће и цео свет“ указао је митрополит Јоаникије.

„Колика је радост доћи у Дечане толика је радост када чујемо појања призренскихцбогослова те наше духовне школе која је много значила за цео српски народ и која је морала привремено да избегне али није нестала него се вратила у царски град Призрен“.

Митрополит је додао да су данас можда најтежа времена за Србе на Косову и Метохији али и нагласио да што је више страдања, искушења и тешкоћа то се више шири благодат ових светиња у које народ све више долази.

„Ево видите да наше светиње живе пуним животом и да страдање није саломило дух нашег народа ни на Косову и Метохији, нити оних који су везани за Косово и Метохију ма где живели, јер Косово и Метохија није само територија него је нешто много више, дубље и узвишеније, то је оно што наш народ носи у својим душама у својим срцима, то су светиње које оплемељују, то је култура, традиција, прошлост и садашњост, а будите сигурни у будућност“, поручио је у беседи митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Епископ рашко-призренски нагласио је да су тројица јеромонаха, отац Петар из Високих Дечана као и Никита и Исидор из светих Архангла стубови манастира Дечани и обновљене Богословије у Призрену одликовани чином протосинђела док је владика

дизедорфски Григорије казао да „ако нас неко пита одакле смо слободно можемо рећи да смо из Пећке Патријаршије.

„Ако је неко већ вековима сведок ове истине онда је то свети краљ Дечански“,рекао је владика Григорије.

МОНАШЕЊЕ

На бдењу уочи празника светог Стефана Дечанског у присуству бројног монаштва и свештенства али и верника из свих крајева Косова и Метохије, Црне Горе и других крајева, епископ Теодосије је замонашио искушеника Божу Кнежевића (1993) који је примио монашко име Амфилохије у част светог Амфилохија Патмоског.

(Новости – Д. Зечевић)

Повезани чланци

Back to top button